ССД се оправда със СДС за общ вот с БСП

Политическата група на ССД в Столичния общински съвет (СОС) е гласувала в подкрепа на кандидата на БСП и НДСВ за член на Съвета на директорите на “Топлофикация - София” Наско Михов, основно за да не блокира работата на дружеството и заради липсата на политическо съгласуване със СДС. Това стана ясно по време на специална пресконференция в понеделник, която имаше за цел да обясни поведението на партията по време на фарсовото заседание на СОС в петък.

“В София действа програма за дясно управление на София и ако СДС са искали да вкарат политически момент в избора на Стоян Тодоров, най-лесно беше да го съгласуват с другите субекти от дясно, но те не го направиха”, обясни председателят на политическата група на партията в градския парламент Радослав Кацаров.

Според него групата на ССД не носи отговорността за политизиране на избора на член на Съвета на директорите на "Топлофикация София", а останалите десни общински съветници.

По време на въпросното четиричасово заседание, Михов бе избран след общо седем гласувания, които бяха бойкотирани на СДС и ДСБ, определяйки процедурата като “цирк”. Ден по-рано специално излъчена сред всички групи в СОС комисия излъчи с 8 гласа “за” и един “въздържал се” като най-добър кандидат Стоян Тодоров. Той обаче бе отхвърлен след две гласувания, без нито един глас “против”, но с 30 гласа “въздържал се”.

Гласуването доведе до две оставки в ръководството на “Топлофикация - София” – на Борис Тодоров, който е близък до кмета Бойко Борисов и на Георги Ненков, предложен за поста от СДС. В неделя Тодоров се върна в борда също с оправданието, че иначе дружеството ще изпадне в безизходица.

В този контекст зам.-председателят на СОС от ССД Милан Миланов заяви, че ССД са подкрепили Наско Михов едва на петото гласуване, а преди това с гласовете "въздържал се" са подкрепяли кандидатурата на Стоян Тодоров.

Миланов прехвърли отговорността за неизбирането му с бойкота на СДС, който ги е “лишил от възможността на петото гласуване да сме заедно и да бъде избран Тодоров”. Кацаров дори добави, че ССД до последно са се борили за Стоян Тодоров и са направили повече, отколкото СДС са се опитали да направят.

След заседанието в петък неофициално пред Mediapool общински съветници от ДСБ и СДС обясниха, че ССД са подкрепили Наско Михов, за да се прикрият следите на Антоан Николов и Стефан Софиянски в дружеството. Други подозираха бъдеща подкрепа при някои замени на общински терени и имоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?