Стачка на летище Франкфурт отмени десетки полети

Служителите по сигурността на летището искат по-високо почасово заплащане, сн. ЕПА/БГНЕС

Десетки полети бяха отменени от и за третото по големина европейско летище във Франкфурт заради стачка на на служителите по сигурността на аеропорта, които настояват за повишение на заплатите, предадоха световните агенции в петък.

 

Така е затруднена работата на секторите за проверка на сигурността при качване на борда на самолетите, което доведе до отмяна на 41 полета до обяд. Повечето от тях са до дестинации, които лесно могат да бъдат достигнати с влак. Очаква се до края на деня да бъдат провалени още пътувания.

 

Близо 5000 души работят по контрола на пътници, товари и сигурността на летището.

 

Синдикатът "Ферди" (Verdi) призова служителите на частните фирми по сигурността към предупредителна стачка от 02:00 часа вчера до 23:00 часа днес с искане да получават по 16 евро на час за труда си. В момента работодателите предлагат между 10 и 13 евро на час, което е твърде малко, посочи говорител на профсъюза. По думите му възнагражденията в други страни за този вид дейност са около 15 евро на час.

 

Летищният оператор "Фрапорт" (Fraport) призова пътниците по възможност да пристигат по-рано на гишетата за чекиране или да използват услугата онлайн, както и да следят в интернет статуса на полетите.

Споделяне

Още от Свят