Стачка в Агенцията по вписванията заради ниски заплати от 2 хил. лв.

Стачка в Агенцията по вписванията заради ниски заплати от 2 хил. лв.

Служители в Агенцията по вписванията в София излязоха във вторник по обяд на протестно "пушене" пред сградата на институцията с искане за по-високи заплати.

Представили се като деловодители обясниха, че недоволството е, че получават чисто около 630 лв., което, според тях, не съответства на големите им отговорности.

По-късно обаче се оказа, че след протестиралите е имало малко дероводители, чиято заплата наистина е посочената. Повечето от протестиращите са били длъжностни лица по вписванията, чиято заплати обаче са дабел от посочените и са по 2 хил. лв.

След пушенето представители на стачниците се срещнаха с шефа на агенцията в София Елена Маркова.

Стачката причини сериозни проблеми в работата на офиса на агенцията, тъй като всички имотни сделки трябва да се впишат до края на деня. Книжата от нотариусите се приемат до 15.30 часа.

Коментарът на Министерството на правосъдието е, че министър Христо Иванов е на посещение в Брюксел. Той е отправил покана за среща към служителите от Агенцията по вписванията в понеделник, на която да бъдат обсъдени техните искания.

"Твърденията за "стачка" или "бунт" в Агенцията по вписванията са пресилени, служителите не са преустановявали работа нито за минута. По време на обедната си почивка днес длъжностните лица по регистрацията са внесли писмо до изпълнителния директор с искане да им бъдат изплатени допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, каквито те не са получавали от началото на годината. Въпросът ще бъде решен", се казва още в позицията на министерството.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?