Стачниците в "Ер Франс" не приеха отложеното развитие на нискотарифното подразделение

Стачниците в "Ер Франс" не приеха отложеното развитие на нискотарифното подразделение

Стачкуващите пилоти на "Ер Франс" (Air France) отказаха да прекратят протеста си, въпреки офертата на ръководството на превозвача да отложи до декември предизвикващите недоволството на летците намерение за развитие на нискотарифното подразделение на авиокомпанията "Трансавия" (Transavia), предаде Франс прес в понеделник.

По-рано през деня в хода на преговорите президентът на групата Ер Франс - КаЕлЕм (Air France-KLM), Александър дьо Жуниак обяви намерението да спре временно проекта за "Трансавиа".

Стачката на пилотите продължава осми ден и доведе до отмяната на повече от половината полети на компанията, което носи ежедневни оперативни загуби от 20 млн. евро. първоначалните планове на протестиращите бяха стачката да продължи до 22 септември, но после я удължиха до 26 септември.

От профсъюза SNPL определиха предложението на Жуниак като провотакивно. Според синдиката отлагането на реформата, свързана с развитието на "Трансавия" е "димна завеса, която не дава никакви гаранции в сравнение с предишни предложения и по никакъв начин не решава проблема".

Подов за стачката е намерението на "Ер Франс" да увеличи седем пъти въздушната флотилия на "Трансвия", за да превърне нискотарифния превозвач в европейски лидер в своя сегмент, Това плюс създаването на бази в чужбина ще стане за сметка на намаляването на пилотите в главната компания. На тях ще им бъде предложено да преминат на работа в "Трансавия" в съответните чужди клонове, но условията на заплащане и на осигуровки няма да съответстват на тези в "Ер Франс", а ще са по-ниски.

Пилотите настояват за равни условия на труд и в "Ер Франс" и в "Трансавия", което обаче не устройва превозвача.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?