"Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на Гърция до "селективен фалит"

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" понижи допълнително кредитния рейтинг на Гърция от "СС" на "SD" (селективен фалит) на фона на продължаващата дългова криза на страната. Според агенцията сегашният рейтинг означава селективен фалит по дадено дългово задължение при продължаване на своевременното и пълно изплащане по други дългови задължения.

Понижението на кредитния рейтинг на Гърция от международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" няма да има никакви последствия за гръцката банкова система, съобщи министерството на финансите в Атина.

Според ведомството тази стъпка на агенцията е била предварително заявена и всичките последствия от нея са били прогнозирани, планирани и отчетени в съответствие с решенията на Европейския съвет и еврогрупата.

Понижението на рейтинга няма да има никакви последствия за гръцката банкова система, тъй като срещу неговото въздействие вече са предприети мерки от Банката на Гърция, а това ще направи и Европейският фонд за финансова стабилност, се казва в изявлението на министерството.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?