Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Станишев готви вариант за кабинет със и без НДСВ

173 коментара
Станишев готви вариант за кабинет със и без НДСВ

Коалиция за България готви два варианта за кабинет – със или без участието на НДСВ. Това заяви номинираният за премиер лидер на БСП Сергей Станишев в понеделник следобед, когато получи проучвателен мандат за съставянето на правителство от президента Георги Първанов.

Станишев се яви при държавния глава със заместниците си Румен Петков, Румен Овчаров и Михаил Миков. По-рано заяви, че няма причина да отива с лидерите на НДСВ и ДПС, тъй като към момента не е сформирана управленска коалиция.

В края на миналата седмица имаше идеи Станишев да отиде при президента заедно със Симеон Сакскобургготски, който да получи ролята на лидер на Съвет на коалицията между БСП, НДСВ и ДПС.

Първанов, който настояваше участниците в бъдещата коалиция да се разбрали преди връчването на мандата, реши да не ги чака повече, след като вече даде тридневна отсрочка.

Оттук нататък Станишев - протеже на бившия лидер на БСП Първанов – има седем дни, за да представи състав на кабинета. Ако левицата, която разполага със сигурните гласове само на ДПС, не успее да привлече НДСВ в коалицията или не си осигури поне пет гласа на отделни депутати от други политически сили, първият мандат ще бъде провален и ще дойде ред на НДСВ. Последната възможност обаче е малко вероятна и БСП са твърдо решение да реализират мандата си.

След продължилите близо час разговори с държавния глава, кандидат-премиерът Сергей Станишев заяви, че не вижда причини да провежда официални консултации за съставянето на кабинет. “Позицията на ДПС е ясна и логична, с НДСВ сме постигнали значителен напредък и в резултат на това може да се стигне до формирането на тристранна коалиция, но ние не можем да отлагаме нещата до безкрайност”, допълни той.

Нещата са в ръцете на НДСВ

“Нещата са в ръцете на НДСВ и на техния Политически съвет, който трябва да вземе решение дали желае да участва в коалицията”, каза още Станишев. Очакванията са правителството да бъде предложено за гласуване в Народното събрание преди края на седемдневния срок.

НДСВ нарочно бави топката с окончателния си отговор за коалиционното правителство, за да си издейства повече министерски постове, са категорични източници от БСП, свързани с преговорите.

В понеделник Станишев оцени като доста безотговорна позицията на НДСВ да се изчаква "до 12 без 5 или 12 без 1 или точно 12.00ч.", за да се взема решение влиза ли в коалицията.

Имаме още малко търпение, но това търпение не е безкрайно, подчерта соцлидерът, а заместникът му Румен Овчаров предупреди, че партията му няма да си играе на “иди ми, дойди ми”.

След дни на мъчително - тайнствени срещи и разговори, при които в петък и събота се заговори за някакъв пробив в намирането на компромис между БСП и НДСВ, в неделя и понеделник царската партия даде мощно на заден. Депутати от НДСВ твърдят, че все още е в сила решението на Политическия им съвет от миналата сряда, задължаващо Симеон да не отстъпва от премиерския пост.

НДСВ не напуска преговорите, въпреки номинацията на Станишев

В понеделник по обед на сайта на НДСВ бе публикувано официално съобщение, според което партията “заявява готовност да продължи участието си в разговорите за съставяне на коалиционно правителство” и “се придържа към конституционноустановените процедури и срокове за съставяне на правителство”.

“Същевременно, НДСВ потвърждава позицията си, че ще даде подкрепата си за съставянето на коалиционен кабинет с програма, структура и персонален състав, гарантиращи постигането на националните приоритети, в това число и пълноправното членство на страната в ЕС от 1 януари 2007г.”, се казва в съобщението, където никъде не се назовават имена на евентуални коалиционни партньори, нито пък има индикация за някакви по-конкретни намерения.

Вероятно ще има тройна коалиция, но нищо не е сигурно

Помолен да каже как трябва да се тълкува политическото послание на партията, зам.-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев заяви пред Mediapool:

”Съобщението от централата означава, че НДСВ продължава разговорите за коалиране с мандат за управление на БСП”.

Според Ралчев има достатъчно много време за това, тъй като предстои цяла седмица преди крайния срок, в който НДСВ са длъжни да заявят окончателното си решение. Проведените предварителни консултации, макар и ползотворни, не бяха задължителни по конституция, така че остават още два етапа от разговорите, а именно договаряне на структурните и персоналните въпроси, добави Ралчев.

"Вероятно ще има коалиционно споразумение между НДСВ, БСП и ДПС, но нищо не е сигурно до последния момент”, уточни депутатът. По думите му, “до два-три дни най-късно ще се събере и Политическият съвет на партията”.

Според депутати от НДСВ, съветът ще заседава в сряда

Атанас Щерев, член на политсъвета на жълтата партия, обаче индиректно опроверга допускането на колегата си за успешно договаряне на тройна коалиция между НДСВ, БСП и ДПС и беше категоричен, че НДСВ ще си спази предизборното обещание и няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП.

“При ситуация, при която г-н Станишев е премиер, ясна е позицията на Политическия съвет, че НДСВ няма място в такова управление”, каза Щерев пред Дарик радио.

Запитан дали това означава, че НДСВ минава в опозиция, той обясни, че това е само една възможност, тъй като още не е сигурно дали правителството на Станишев ще мине.

Участието на НДСВ в преговорите било знак, че приемат Станишев

Депутатът от БСП Ивайло Калфин, участник в преговорите с НДСВ и ДПС, заяви, че заради продължаващото участие на НДСВ в преговорите, включително за конкретните министерски постове, левицата решила по презумпция, че НДСВ приема кандидатурата на Станишев за премиер.

Желанието ни, заявено съвместно с НДСВ, беше съставът на коалицията да е ясен преди връчването на мандата днес. Не виждам причина официалното решение на НДСВ да се отлага повече, след водените от тях преговори и решаването на “маса конкретика”, което е индикация за активно ангажиране на НДСВ, посочи Калфин в понеделник.

БСП не се била отказала от ревизия на царските имоти

Според Румен Овчаров, БСП е направила тежки компромиси в процеса на преговорите за коалиция и самото коалиране с НДСВ за управлението на страната е морален компромис.

още

По думите му, между преговорните екипи има “много висока степен на съгласие” и по темата за разпределението на министерските постове.

Калфин заяви още, че НДСВ не е поставяло като изрично условие ДПС да не участва в правителството.

НДСВ и ДПС не могат да имат повече от половината министерства

Ако не се състави правителство с този мандат, нарастват изключително много шансовете за предсрочни избори. Нека политическите сили, които искат да ги предизвикат, да поемат отговорността, каза Калфин, но изрази увереност, че НДСВ все пак ще подкрепят кабинета.

“Естествено, че ще потърсим подкрепа от всички, които не искат страната да влезе в предсрочни избори с всички вътрешни и външни рискове от това," обясни Калфин.

Запитан за последното разпределение на брой министри сред потенциалните коалиционни партньори, Калвин заяви: "Това, за което БСП настоя и беше възприето от НДСВ и ДПС е, че досегашното управляващо мнозинство не е редно да има мнозинство в правителството. Това на практика означава, че ако правителството е 18 или 20 члена, те не биха могли да имат повече от половината. От там насетне разпределението би трябвало да се базира на принципните резултати, каквито са принципните уговорки."

“Петимата най-успешни министри”

Според източници на Mediapool, при последните преговори от НДСВ са настояли в бъдещия кабинет постовете си да запазят “петимата най-успешни министри” – финансовият Милен Велчев, транспортният Николай Василев, социалният Христина Христова, външният Соломон Паси и икономическият Милко Ковачев. От партията на Симеон искали и запазването на “успешия министър на евроинтеграцията” Меглена Кунева, която е постигнала приключването на преговорите “само с пет проблемни области”. Нейното оставане в правителството не било поставяно под въпрос, твърдят от левицата. Вариантите били Кунева да стане външен министър или да запази поста си.

От БСП обаче са категорични, че трудно могат да приемат компромиса в кабинета да влязат министри, които социалистите са критикували през последните 4 години. “Ако някой си мисли, че ще запазим дори и спорните министри, а левицата ще поеме трудните реформи, жестоко се лъже”, заяви в началото на преговорите след среща с представители на бизнеса лидерът на БСП Сергей Станишев.

Левицата смята за неприемливо Милен Велчев да остане на поста финансов министър, както и да “преглътне” Соломон Паси, когото критикува до деня на вота. Социалистите не били напълно съгласни и Николай Василев да остане в кабинета начело на транспорта.

Пред пленума в неделя член на преговарящия екип от БСП пък сподели пред съпартийците си, че левицата остава с впечатлението, че някои от преговарящите от НДСВ се борят за постовете си и че техните настоявания се разминават с договореното между лидерите. От НДСВ в преговорите на експертно ниво участваха Милен Велчев, Христина Христова, Николай Василев, Николай Свинаров и Меглена Кунева.

Настоящият екип на социалното министерство е без конкуренция, заяви в пространно интервю за БНР министърът в оставка Христина Христова, която участва в експертните разговори за състава на бъдещия кабинет.

Източници и от НДСВ, и от БСП твърдят, че между двете партии вече е договорено съотношението на постовете да е 9 на левицата плюс премиер, 6 на НДСВ и 3 на ДПС. Спорни все още оставали конкретните ведомства.

Симеон нямало да е премиер в сянка

Симеон Сакскобургготски няма да бъде премиер в сянка, коментира Румен Овчаров пред БНР.

Съветът на лидерите в евентуалната бъдеща тройна коалиция ще консултира и координира в определена степен дейността на изпълнителната и законодателната власт, както и на всички останали механизми на властта, но не трябва да се очаква, че ще се превърне във върховен управляващ орган, а Сакскобургготски - премиер в сянка, обясни Овчаров как левицата възприема идеята за съвета.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

173 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. FALOS
  #175

  Надай се к*ре на пияна жéна!

 2. STEFAN D-R D TCHOLAKO
  #173

  ЮДАТА ПАСИ-ХОРАТА ТРЯБВА ДА ДИСКУТИРАТ Автор: STEFAN D-R D TCHOLAKO Получено на: 20 Юли 2005 14:24 ХОРАТА ТРЯБВА ДА ДИСКУТИРАТ ЗА АТАКА !ИМА С ДРУГИ НЕЩА ОКОЛО НАЦИОНАЛИЗМА И ПАТРИОТИЗМА - МЕН МЕ ОБВИНЯВАХА НЯКОГА - ЧЕ СЪМ ПАТРИОТ СЕГА ПАК ЩЕ МЕ ОБВИНЯВАТ - ЧЕ НЕ СЪМ НАЦИОНАЛИСТ !АЗ ЛИЧНО СЪМ ПРОТИВ ПРЕДНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИНО НА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ТАКИВА КАТО АТАКА !СМЪРТ НА ЮДЕЙСКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ УБИИЦИ НА БЪЛГАРИЯ НОВИТЕ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ПО ИНТРУКЦИЯ НА САЩ И ИЗРАЕЛ !ЮДЕЙСКАТА МАЙМУНА СОЛОМО

 3. Мунчо Велики
  #172

  Абе, абдали с абдали, все още ли не сте разбрали, че споразумението между Нещото, наричано "Цар" и комунистите си е още от преди изборите?По-точно казано, Саксидиотски си е маша на комунистите и затова беше докаран от Мадрид, "когато му дойдЕ времето".Целият този цирк днес се разиграва за успокоение на малоумниците, които гласуваха за НДСВ, като "единствена алтернатива на БСП".Циркът е и за малоумниците от БСП, които повЕрва-а, че "те такова нещо, като монархо-комунизъм нЕма".Избирателите на ДПС

 4. STEFAN D-R D TCHOLAKO
  #171

  Тема: СЪД И СМЪР ЗА ПРЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ Автор: STEFAN D-R D TCHOLAKVO Получено на: 20 Юли 2005 14:14 Тема: СЪД И СМЪР ЗА ПРЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ СЕМИОН КОБУРГО СЪД И СМЪР ЗА ПРЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ СЕМИОН КОБУРГОВ !ИМОТИТЕ ДА ВЪРНЕ ТОВА ПРЕСТЪПНО КОПИЛЕ !ДА СЕ ОСЪДЯТ ВСИЧКИ ДЕТО СА ПРАВИЛИ ПРИВАТИЗАЦИЯ И СА ВЗЕМАЛИ ПО 10 - 20 % ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА !ТОДОР ЖИВКОВ ГИ СЪДЕШЕ ПОДОБНИ УБИИЦИ ДЕТО СЕ НАПРАВИХА ПОСЛЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ !САМО СМЪРТ ГРОЗНА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ИЗХВЪРЛЯНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ И УБИИЦИТЕ ОТ РАЗПРОДАЖБАТА НА БЪЛГАРИЯ !СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ20 ЮЛИ 2005 - ПО СЛУЧАЙ АТЕНТАТА НА АДОЛФО ХИТЛЕРОВ В ОЧАКВАНЕ ЗА АТЕНТАТ СРЕЩУ ДИКТАТОРА ДЖОРЖ БУШ УБИЕЦ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО !БЪЛГАРИЯ

 5. bockenheim
  #170

  plachi ilijka do petak, che togava da vidish kakvo shte stane...

 6. justice
  #169

  Недоумявам как е възможно сега вкупом всички т.н. десни да настояват и да искат толкова твърдо и непоколебимо Симеон да не е премиер, да му се отнемат имотите, да се преразгледат сделки от неговото управление и на всичко отгоре да се намират будали, които да повтарят всичко това като папагали. Без дори да се запитат защо т.нар. десни докато имаха цялата власт не разследваха кредитните милионери /част от тях са в техните редици/, защо не потърсиха сметка от Виденов и неговите министри за източването

 7. atasa
  #168

  Хайде успех на Станишев

 8. Атос
  #167

  ...

 9. aaa
  #166

  Abe hora, mnogo byrzo zabrawihte 1994. Zatowa istorijata sega ste se powtori. Shalko, shalko ...

 10. DEEP PURPLE
  #165

  Хей bird, хайде,като си голям спец, да ни обясниш съгласно чл.81.ал.2 във връзка с чл.84 т.6 от Конституцията, колко гласа трябват за избор на правителство. На нас, невежите...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.