Станишев: НДСВ поне да ни беше казало, че ще гласува различно за евровота

Станишев: НДСВ поне да ни беше казало, че ще гласува различно за евровота

След като Политическият съвет на коалицията имаше предварителното съгласие за изборите за евродепутати, най-малкото, което НДСВ трябваше да направи, е да ни уведоми, че ще гласува различно. С тези думи пред Нова телевизия в неделя премиерът Сергей Станишев изрази недоволството на левицата от факта, че коалиционният ѝ партньор – НДСВ – не я подкрепи да няма ограничение в гласуването на българите зад граница на изборите за евродепутати.

При гласуването на принципа на уседналост НДСВ подкрепи опозицията и той бе приет, независимо че с уточнения в текстовете на закона пак бе отворена вратичка за злоупотреби с гласовете на българските изселници в Турция. Отчетливото разграничаване на НДСВ от БСП и ДПС по въпроса за гласуването на изселниците на евровота охлади отношенията в коалицията и я постави на нескрито изпитание.    

В неделя Станишев се опита да омаловажи дискусията за начина на гласуване на българските турци от началото на прехода досега и очевидните манипулации на тези хора от страна на ДПС. Изселническите гласове, които са 50-60 хиляди, никога не са били решаващи за вота, заяви Станишев и зададе контравъпроса защо половината от българите не участват по принцип в избори.

Лидерът на БСП защити участието на ДПС във властта с тезата, че занапред България едва ли ще има други правителства освен коалиционни и че ДПС трябва да е неотменима част от тях.

Ако говорим за ДПС като представител предимно на етническите турци, мисля, че за България е полезно движението да участва в което и да е правителство, каза Станишев. Ние не ценим това, което имаме. Ако погледнем нашите съседи, ще видим какво загубиха те, добави той и припомни, че в края на 80-те години Сърбия е била много по-близо от България до Европейския съюз, а сега България е член на съюза, а в западната ни съседка още не са решили важни въпроси, какъвто е въпросът за статута на Косово.

Според премиера ДПС не било “преяло” с власт и в правителството партията на Доган имала толкова власт, колкото е спечеленото от нея доверие на изборите.

Премиерът все пак отхвърли да има напрежение в коалицията въпреки опита на НДСВ за самостоятелни изяви с думите, че е нормално в година на избори всяка партия да започне да търси своите изгоди. Според него обаче било по-добре да не се играе на дребна политика, а да се търсят и формулират ясни и големи цели. Такива цели били повишаването на качеството на живот на хората, на доходите им и стремежът към по-добра икономика.

Споделяне

Още от България