Станишев не коментира ангажимента на свой депутат към премиера

БСП отказаха да коментират политическия ангажимент, който техния депутат Бриго Аспарухов пое към премиера Сакскобургготски с включването си в неговия политически кабинет. В коментар на решението на Симеон, от СДС изразиха опасенията си това назначение да не създаде проблеми с партньорите от НАТО, напомняйки за негативното отношение на Алианса при лансирането на Аспарухов за шеф на разузнаването.

Лидерът на БСП разпространи писмено изявление относно назначението на Бриго Аспарухов. Сергей Станишев обаче не казва и дума за политическия ангажимент, който неговият депутат и член на БСП поема към премиера Симеон Сакскобургготски, определен от левицата като вреден за България.

Станишев определя решението на Аспарухов да се откаже от депутатското място в парламентарната група на левицата и да се включи в политическия кабинет на Сакскобургготски като право на избор, за който не е необходима санкция или съгласуване. От изявлението на Станишев обаче става ясно, че Аспарухов "своевременно" е информирал ръководството на БСП за своето лично решение и за мотивите си.

Станишев се надява, че професионализмът на бившия шеф на разузнаването ще допринесе за по-ефективната координация на специалните служби - "както за по-резултатна борба срещу организираната престъпност, така и за защита на националните интереси на България".

Назначаването на Бриго Аспарухов за координатор на спецслужбите ще създаде проблеми с партньорите ни от НАТО, коментира депутатът от СДС Иво Цанев, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Не е невъзможно този избор на Симеон Сакскобургготски да повлияе и на взаимоотношенията ни с НАТО, каза и заместник-председателят на дясната партия Емануил Йорданов.

След като от НАТО много ясно определят с кого искат да работят и с кого не, а Бриго Аспарухов е сред хората, с които не искат, то излиза, че министър-председателят няма особено позитивно отношение към Алианса, допълни Йорданов.

Иво Цанев напомни за резервите, които представители на държави членки на НАТО изразиха във връзка с кандидатурата на Аспарухов за шеф на Националната разузнавателна служба преди година. Това назначение може да има последствия при разговорите ни във връзка с ратификацията на протоколите за членство на България в НАТО, изрази опасенията си депутатът.

По думите му, парламентарната група на ОДС ще обсъди въпроса и ще вземе политическо решение.

Назначаването на Бриго Аспарухов в политическия кабинет на Сакскобургготски е още едно доказателство, че БСП участва във властта, каза още Цанев. Същият бе и коментарът на Йорданов, според когото в политически план назначението на Аспарухов показва колко силно социалистите са свързани с властта. Техен откровен представител е и министърът на МВР Георги Петканов, напомни Йорданов.

Иво Цанев коментира още, че Аспарухов няма как на практика да координира спецслужбите. В момента спецслужбите са във две ведомства и още няма закон, който да дава възможност на един човек да координира дейността им, напомни Цанев. Нужен е закон, а не измислена длъжност, бе категоричен депутатът.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?