Станишев помоли Путин да се застъпи за българките в Либия

Българският министър-председател Сергей Станишев е поканил руския президент Владимир Путин да участва в тържествата по повод 130-тата годишнина от Руско-турската освободителна война, както и да съдейства за освобождаването на българските медицински сестри в Либия.

Двамата разговаряха на четири очи в Атина, където в четвъртък бе подписано споразумението на петролопровода Бургас- Александруполис.

Станишев и Путин са се обединили около тезата, че България увеличава тежестта си като регионален център в транзита на енергоносители и с нефтопровода Бургас-Александруполис дава съществен принос за повишаване на регионалната и международната сигурност, съобщи правителствената пресслужба. Уточнява се, че срещата продължила два пъти повече от предвиденото по протокол.

Двамата подчертали, че през последната година-година и половина се наблюдава значително динамизиране на търговско-икономическите отношения - стартираха проектите за изграждането на АЕЦ "Белене" и нефтопроводът Бургас-Александруполис, подписано бе дългосрочно споразумение за доставка и транзит на природен газ в България до 2030 г.

Това ще гарантира стабилност не само на доставките, но и на транзита, подчерта премиерът Сергей Станишев. От своя страна руският държавен глава изтъкна, че ролята на България като транзитна страна на природен газ ще нараства и печалбата ѝ от преноса на горивото ще бъде около 2,5 млрд. долара.

Министър-председателят Сергей Станишев е отправил молба Русия и лично президентът Путин, който има голям авторитет в Либия, да се ангажират още по-активно с каузата на петте български медицински сестри. "Срещнах разбиране и се надявам това да бъде факт", каза премиерът.

Освен това Станишев е поканил Путин да участва в тържествата за 130-тата годишнина от Руско-турската освободителна война догодина и с идеята 2008 г. да бъде годината на България в Русия. 

Споделяне

Още по темата

Още от България