Станишев се освободи от опеката и на двамата Руменовци

Председателят на БСП Сергей Станишев успя в събота да реши две важни задачи – да съхрани баланса в ръководството на партията и да отстрани и последните съмнения, че е случайно попаднал на лидерския пост.

На първия след конгреса на БСП пленум, продължил повечеот пет часа при закрити врата, Станишев намери начин “да съхрани” и двамата силни в БСП – Румен Петков и Румен Овчаров, като обаче ги отряза от зам.-председателските места, прилагайки нова структурна формула.

Равновесието в БСП бе силно разклатено, след като Румен Овчаров бе въвлечен в компроматен скандал с шефа на следствието Ангел Александров и това му коства поста на министър на икономиката и енергетиката. Чуха се гласове, че Овчаров трябва да бъде махнат и от зам-председателското място заради ущърба, който е бил нанесен на партията от скандала, но те бяха контрирани, че това ще превърне председателя на партията Станишев в заложник на втория силен – Румен Петков. А и отстраняването на Овчаров от лидерско място в БСП и едновременното му връщане като депутат в парламента щеше да отвори фронт срещу Станишев, което нямаше да е най-доброто за БСП.

Лидерът на БСП разтегли тактически вземането на решение във времето, а на пленума в събота приложи формула, според която БСП вече няма да има заместник-председатели на партията, както досега, а изпълнително бюро от 22-ма членове, от тях шестима секретари, които се нагърбват с организационната работа в партията. Така отпаднаха постовете на досегашните заместник-председатели на партията Румен Овчаров, Румен Петков, Георги Пирински, Ивелин Николов и Димитър Дъбов.

След края на пленума пред журналисти лидерът на БСП се аргументира за променената партийна структура с думите, че БСП няма нужда от йерархия, или от “позиции, които са като звезди на пагона”, че има нужда от хора, които да работят по набелязаните на конгреса задачи и че секретарите са именно такива изпълнители. Той обясни още, че поради другите си ангажименти, заместниците не са можели да изпълняват партийните си функции. А с предложените от него промени се гонела максимална консолидация и концентрация в партията.

Секретариат от 6 члена поема организационната работа

Шестимата секретари на БСП са Димитър Дъбов, който ще е и главен секретар, Антон Кутев, Евгени Узунов, Ивелин Николов, Катя Николова, Кристиян Вигенин. В новото изпълнително бюро влизат Станишев, секретарите и повечето от досегашните членове, включително и двамата Руменовци. Новите членове са Семра Изетова, Светла Бъчварова, Кирил Добрев, Деница Златева. Бюрото напуснаха бизнесменът Добромир Гущеров, дългогодишният ковчежник на партията Кирил Желев и Атанаска Тенева.

Станишев аргументира избора на новите лица в партийното ръководство с приоритетите на партията и с качествата на новоприетите. За Светла Бъчварова, която в момента е зам.-министър на земеделието, той каза, че задачата ѝ ще е развитието на селските райони, което е един от приоритетите на партията. Изборът на Семра Изетова е в отговор на стремежа на БСП да се отвори към всички етноси в страната. Кирил Добрев, син на покойния вътрешен министър Николай Добрев, Станишев определи като млад човек, вече натрупал опит, а Деница Златева характеризира като добър международник.

Министрите задължени да ходят на сбирките на парламентарната група

На пленума не бе взето решение в посока на разделението на позициите в изпълнителната власт от партийните постове. В замяна на това Стонишев задължи членовете на правителството от БСП да участват всеки вторник в заседанието на парламентарната група на левицата.

Според вътрешнопартийната опозиция на пленума е трябвало да бъдат направени по-кардинални структурни промени. Красимир Премянов от лявото крило в БСП е поискал предложенията за членове на Изпълнителното бюро да се правят от Висшия съвет, но това било отхвърлено, защото по устав право на лидера е да предлага изпълнителното бюро.

Пленумът избра и национален предизборен център. Той ще бъде оглавен от Евгени Узунов, а заместници ще бъдат Димитър Дъбов и Катя Николова. В оперативното ръководство на центъра влизат Румен Овчаров, Румен Петков, Антон Кутев, Ивелин Николов, Кирил Добрев, Йовко Йовков. Секретар–координатор е Иван Угърчински.

Ще бъдат създадени и партийни работни групи по области, в които ще влязат членове на Висшия съвет, за да подпомагат предизборната подготовка.

Промените в кабинета – някъде през юли

Сергей Станишев съобщи още, че следващата седмица няма да заседава председателският съвет на коалицията, най-вероятно поради отсъствието на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Затова съветът, на който най-сетне ще бъдат взети решения за промени в правителството, ще се състои след десетина дни.

Обществените очаквания за промените вече спаднаха силно и засега се знае, че ще има две нови имена – на приемниците на Румен Овчаров и на подалия оставка правосъден министър Георги Петканов. Мястото на Петканов, което по коалиционното споразумение е на НДСВ, може да бъде заето, според прогнозите, от юрист от средите на царската партия. Спрягат се имената на Антон Станков, Анелия Мингова и напоследък – на бившия министър на отбраната Николай Свинаров.

Споделяне

Още от България