Станишев ще съди Цветанов за клевета

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви на пресконференция в петък, че ще съди бившия вътрешен министър и шеф на предизборния щаб на Цветан Цветанов за клевета и набедяване, че си е купил позицията на президент на ПЕС.

Доскорошната управляваща партия поиска в четвъртък прокуратурата да провери обществената поръчка и избора на фирмата-изпълнител за подмяната на документите за самоличност по време на кабинета "Станишев", спечелена от фирма "Сименс ЕООД" с оферта за 116 млн.лв. В сигнала пише, че според журналистически разследвания има връзка "между  "Сименс България", съпругата на тогавашния председател на групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европарламента Ханес Свобода - представляваща "Сименс България", и посочването на Сергей Станишев за председател на ПЕС от Ханес Свобода". От ГЕРБ настояват да се изясни дали Станишев си е купил поста лидер на европейските социалисти срещу 116 млн. евро. 

"При поредния му разпит вчера, като бъдещ обвиняем, Цветан Цветанов направи последен отчаян опит да отклони общественото внимание за съзнателното му разпореждане за незаконно подслушване на журналисти, магистрати, бизнесмени и политици от заключенията на прокуратурата", заяви Станишев.

Той поиска незабавно разследване на тази "жалка и долна лъжа на лицето Цветан Цветанов", както и на сигнала на ГЕРБ. Станишев обяви, че сваля своя имунитет и е на разположение на прокуратурата за извършване на проверка, ако такава е необходима.

По-рано днес лидерът на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, вече нарече твърдението му "грозни лъжи с предизборна цел".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?