Станишев: Симеон си търси алиби с рокадите в кабинета

С промените в парламентарното ръководство на НДСВ и предстоящите рокади в кабинета Симеон си търси лично алиби за управлението през оставащите 2 години от мандата, след изтичането на 800-те дни, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той прогнозира, че рокадите няма да доведат до принципна промяна в политиката на управляващите.

На брифинг след заседание на Изпълнителното бюро на социалистическата партия Станишев определи като неприемлив опитът на Сакскобургготски да се разграничи чрез промените от досегашните действия на мнозинството и да стовари отговорността върху отделни личности. "Всички добре разбираме характера на НДСВ като политическа сила, виждаме изключително авторитарния, бих казал, едноличен характер на вземането и спускането на решения", каза лидерът на БСП. Като най-пресен пример той посочи подмяната на ръководството на ПГ на НДСВ.

Станишев добави, че тепърва се очакват структурните и персонални промени в изпълнителната власт, но не смята, че те ще бъдат драматични. "Няма да успеят опитите тези промени да се представят като радикални", каза БСП-лидерът.

СДС не е обяснило истинските причини да оттегли кандидат-кмета си Орешарски, публичните аргументи на Надежда Михайлова са твърде лековати, коментира БСП-лидерът Станишев. Според него, когато стане ясен новият кандидат кмет на СДС, ще се разбере и кой стои в основата на скандала около срещата на Орешарски с Васил Божков. Това, което стана в София, както и ситуацията в Пловдив, е личен неуспех на Надежда Михайлова, заяви още той. Според БСП лидера, намаляването на десните кандидати в София увеличават шансовете на сегашния кмет Софиянски за нов мандат.

Той заяви, че в крайна сметка отговорност и за поведението на мнозинството в парламента, и за действията на изпълнителната власт носи еднолично министър-председателя и лидер на партия НДСВ Сакскобургготски.

Анализът на левицата за 2-годишното управление на НДСВ е готов и следващата седмица ще бъде обсъден от БСП и от парламентарната група на Коалиция за България, съобщи още Станишев, но не спомена нищо за евентуален вот на недоверие. Преди месец социалистите обвързаха решението си за вота с двугодишния анализ.

В отговор на въпрос Станишев изяви готовност на левицата да продължи консултациите с НДСВ и ДПС за избора на управител на Централната банка. Те прекъснаха в началото на миналата седмица, след като левицата отхвърли предложението на финансовото министерство за парламентарен контрол върху фискалния резерв, поискано от БСП като условие за избора на гуверньор. Няколко дни по-късно заместник министърът Красимир Катев оповести нов вариант за резерва чрез промяна в устройствения закон за бюджета, изготвен съвместно с БНБ. Днес Станишев заяви, че БСП принципно подкрепя последният вариант за промени и въз основа на него консултациите могат да продължат.

Лидерът на БСП заяви политическата воля на левицата да подкрепи необходимите промени в конституцията, свързани със съдебната реформа, ако трябва и с работа през депутатската ваканция. Станишев обаче разкритикува управляващото мнозинство и правителството, които не направили почти нищо за съдебната реформа от подписването на политическата декларация - съгласие за реформи през април т.г.

Станишев повтори тезата на социалистическата партия, че промените в съдебната власт не минават само през поправки в основния закон. За пример посочи, че в конституцията не е разписана днешната роля на Висшия съдебен съвет, както и централизираната йерархия на прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?