Станков: Имаме допълнителни аргументи за невинността на българските медици

Имаме и допълнителни аргументи за невинността на българите, които ще бъдат представени и развити пред либийския съд. Това каза министърът на правосъдието и председател на Междуведомствената комисия по делото срещу българските медици в Либия Антон Станков пред БНР.

Върховният съд на Либия е насрочил за 29 март делото по обжалване на смъртните присъди, произнесени срещу петте медицински сестри и палестинския лекар на 6 май м.г.

"Нашата цел е една - да развием юридическите аргументи, да посочим още веднъж нашата теза, че българите са невинни. Важното е да направим необходимото тази теза да бъде чута", посочи Станков.

Практиката на либийския върховен съд е да допуска само писмена защита, но не разрешава на адвокатите и обвиняемите да пледират.

"Това е нормална процедура в либийския върховен съд, така че ние сме длъжни да се съобразим. Затова и вече казах, че ние сме готови", каза Станков, но отказа да посочи кои са допълнителните подготвени варианти.

"Ние в общи линии сме наясно какво трябва да направим пред върховния съд. Трябва само да се преборим да пледираме, а не да представим писмени защити, каквато вероятност съществува", посочи пред БНР Хари Харалампиев, един от българските адвокати на осъдените.

Той обясни, че не съществува възможност пред върховния съд да бъдат представени нови доказателства.

Съдът може да се произнесе в две посоки - "или да потвърди смъртната присъда, или пък, ако счете, че са допуснати съществени процесуални нарушения, каквито има в изобилие, да върне делото на апелативния съд в Бенгази за ново разглеждане".

Върховният съд в Либия обаче няма правомощия да отмени присъдите и да оправдае медицинските сестри, обвинени за умишлено заразяване със СПИН на близо 400 деца в детската болница в Бенгази.

Адвокат Харалампиев обясни, че ако съдът върне делото за ново разглеждане, съществува възможност да даде по-лека мярка за неотклонение на българките - в домашен арест или да бъдат пуснати по парична гаранция. За такава промяна на мярката ще пледират адвокатите.

Харалампиев каза, че защитата ще пледира общо, а не поотделно за петте медицински сестри и д-р Здравко Георгиев, защото те са невинни.

Френските адвокати от сдружението "Адвокати без граници" вече са упълномощени да вземат участие в другия процес, по обвиненията, че самопризнанията на медиците са били изтръгнати с мъчения.

По това дело ще се яви и адвокат Осман Бизанти, който ще представлява нашите медицински сестри, за гражданските искове, които те предявиха, каза министър Антон Станков.

Без да се ангажира със срокове, той прогнозира, крайният резултат от делата в Либия е далече.

Здравословното състояние на петте сестри е тревожно, каза още Станков, който е разговарял с тях преди седмица. "Този дълъг престой в ареста и първата една година просто са сломяващи", обясни той. Министърът потвърди, че фондация Кадафи продължава да е ангажирана с този проблем.

Делото по обжалването на смъртните присъди бе насрочено на 9 февруари, когато се навършиха точно 6 години от арестуването на българските медици.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?