Стартът на театралния сезон спасен с допълнителни 3.1 млн. лв. от бюджета

Служебното правителство е решило да предостави допълнително 3.1 млн. лв. за държавните опери, филхармонии и театри, с което да покрият част от натрупаните си до средата на годината 4.7 млн. лв. дефицити и да стартират новия сезон, за който преди време служебният министър на културата Мартин Иванов съобщи, че е застрашен.

Отпусната сума е по-малка от исканата от Иванов, но ще закърпи старта на театралния сезон.

Заради ниската цена на държавната дотация на билетите (разликата, която държавата доплаща между цената на всеки билет и реалната стойност на представлението), от една страна, и увеличената публика в театралните салони от друга, до края на годината вероятно дефицитът в държавните театри и опери ще се удвои, прогнозира преди седмица Мартин Иванов.

Освен средствата за сценичните изкуства в държавните институти са отпуснати още 100 000 лв. са за извършване на ремонт по сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство, част от бъдещия Национален музеен комплекс, а с друго постановление - и допълнителен трансфер на 80 000 лв. по бюджета на община Кърджали, с която да се продължат разкопките и проучването на археологическия комплекс Перперикон.

Споделяне

Още от Общество