Стартира дело срещу Антоан Николов за лъжесвидетелстване

Стартира дело срещу Антоан Николов за лъжесвидетелстване

Софийска районна прокуратура (СРП) е образувала досъдебно производство за лъжесвидетелстване срещу бившия председател на Столичния общински съвет (СОС) Антоан Николов, съобщиха във вторник от държавното обвинение.

През декември екипът, разследващ източването на “Топлофикация - София”, разпита Николов във връзка с намерен плик с 30 000 лева в един от сейфовете на бившия шеф на дружеството Валентин Димитров. Пликът бе надписан с името на бившия общинар.

Тогава по време на разпита Николов е заявил пред прокурорите, че знае за подобен плик от медиите. При разпоредената в последствие графологична експертиза обаче се е оказало, че почеркът е именно на председателят на предишния СОС.

Това е дало основания на СРП да стартира досъдебно производство по чл. 290 от Наказателния кодекс (НК), който третира даването на невярна информация и затаяване на истината пред органите на правосъдието. Лъжесвидетелстването се наказва  с до пет години лишаване от свобода.

По-късно във вторник Николов заяви в изявление до медиите, че нямал нищо общо със злоупотребите в "Топлофикация - София".

“Давал съм обяснения в прокуратурата по това дело, както впрочем са ме викали в качеството на свидетел при всички дела свързани с общината, в периода март 1997 - август 2003 година”, пише бившият председател на софийския парламент.

Прокурорите му показали официален плик за кореспонденция с логото на СОС, на който е пишело "за Валентин Димитров от Антоан Николов". С различен химикал и странен почерк върху плика е имало цифри и други драсканици. “На така показания ми плик аз не разпознах своя почерк, което и заявих”, обяснява той.

Стотици пликове с кореспонденция на Столичния общински съвет през периода, в който той го оглавява, са били изпращани по всякакви поводи на различни лица-ръководители на държавни и общински дружества, учреждения и т. н. “Това е част от обичайната кореспонденция на кабинета на председателя, без значение кой е той”, обяснява Николов.

Той смята, че за пореден път името му се замесва в този скандал чрез медиите. “Не мога да не бъда огорчен от начина, по който това се случва и се внушава двусмислено значение. Заявявам, че съвестта ми е чиста, нямам нищо общо със злоупотребите в "Топлофикация" и искрено се надявам, че името ми няма да се използва за това да бъдат скрити истинските виновници”.   

Николов оказал и ще оказва пълно съдействие на правозащитните органи. Като дипломиран юрист с формирано правосъзнание съм напълно наясно какво означава "лъжесвидетелстване”, за да си го позволя. Допускам, че е

възможна грешка при направената експертиза, както и небрежност при последвалата разгласа, пише още в изявлението.

“Ще ми се да продължа да вярвам в безпристрастността и професионализма на екипа, който работи по случая”, завършва бившият шеф на СОС.  

Споделяне

Още от България