Стависки в шок, иска справедлив процес

Стависки в шок, иска справедлив процес

Състоянието на 18-годишната Мануела Горсова, която пострада тежко в катастрофата край р. Ропотамо, предизвикана от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, продължава да е критично. Това съобщи д-р Георги Матев, завеждащ отделението по реанимация в бургаската болница. Лекарят не се ангажира с прогноза, но обясни, че момичето е със съхранени жизнено важни органи. Междувременно следобед Стависки, който е шофирал пил (кръвната проба в понеделник показа 1.1 промила алкохол в кръвта), направи изявление, в което казва, "че е шокиран от случилото се” и че единственото, което прави сега “е да помага, с каквото може, за спасяването на Мануела” и на останалите пострадали при инцидента.

При катастрофата в неделя вечер загина 24-годишният Петър Петров от Сливен, управлявал колата, в която се е возела и Мануела. Още двама пътници от същия автомобил пострадаха, но опасност за живота им няма.

Мануела бе докарана в болницата в Бургас с опасност за живота и диагноза тежка  черепно-мозъчна травма, с оток на мозъка. При нейното състояние са критични първите 72 часа след инцидента, обясни Матев.

Следобед Мануела ще бъде транспортирана до Военномедицинска академия (ВМА) в София, съобщи началникът на болницата ген. Стоян Тонев. Екип на ВМА вече е изпратен със специален автомобил да отведе момичето до столицата.

"Не намирам думи, с които да изразя начина, по който се чувствам. Силно разстроен съм и шокиран от случилото се. Изпитвам най-дълбоко и искрено съчувствие към семействата на пострадалите”, обясни във вторник Стависки.

“Разбирам степента на публичния интерес и искам ясно да кажа, че аз не по-малко от останалите хора искам справедлив процес. Трагедията е огромна и много лична и засяга всички мои близки. Знам, че това ще преобърне завинаги не само моя, но и живота на Албена”, допълва световният шампион по фигурно пързаляне.

Той отказва да коментира инцидента в детайли, докато тече следствието, но обеща съдействие на органите на прокуратурата и съда.

Директорът на бургаската полиция Павлин Димитров потвърди, че Стависки е бил спиран от автопатрул преди катастрофата, като е бил предупреден да кара по-внимателно. Пред БНР комисар Димитров обясни, че тогава проба за алкохол не му е била направена.

По повод неофициалните коментари, че Стависки е бил видимо пян, карал е с превишена скорост, както и че бургаските полицаи са били инструктирани да мълчат за случая, Димитров каза, че “на този етап имам информация единствено от автоконтрольорите, които твърдят, че са спирали водача на МПС и са го предупредили да кара по-внимателно, без да е имало конкретни нарушения на закона”.

Димитров допълни, че ако има “друга допълнителна информация за движение с несъобразена скорост, за нарушаване на закона за движение по пътищата и това на мен не ми е известно, ще моля всички граждани, които имат такава информация, да ми я предоставят. Комисарят нарече “абсурд” твърденията, че полицаи са били инструктирани да мълчат за катастрофата.

Споделяне

Още по темата

Още от България