Стефан Льовен вероятно отново ще бъде премиер на Швеция

Стефан Льовен

Председателят на шведския парламент Андреас Норлен предложи официално за министър-председател лидера на социалдемократите и служебен премиер Стефан Льовен. Той насрочи за петък вот на доверие, който се очаква да сложи край на политическата безизходица, предаде ДПА.

Норлен говори в парламента след консултации с Льовен и други партийни лидери.

По-рано днес шведският премиер премахна сериозна пречка по пътя си към нов мандат, осигурявайки си подкрепа от ключова партия. Той получи от крайната левица, решена да попречи на крайнодесните, уверение, че тя няма да се противопостави на назначаването му, посочва Франс прес.

Малката Лява партия, която е в състояние да повлияе на вота, каза, че ще се въздържи от гласуване в петък. Това ще даде възможност на Льовен да състави ново правителство след няколкото неуспешни опита след парламентарните избори през септември миналата година, които не излъчиха категоричен победител.

Льовен планира правителство, включващо неговата Шведска социалдемократическа работническа партия и Партията на зелените - същите формации, които управляват от 2014 г..

"По моя преценка той има добри шансове да бъде избран", отбеляза Норлен пред парламента.

Очаква се съставът и програмата на правителството да бъдат огласени в понеделник, но Льовен подчерта, че парламентът първо трябва да одобри кандидатурата му.

Премиерът изрази задоволство, че политическата безизходица е на път да приключи. "Швеция се нуждае от правителство. Има много проблеми и предизвикателства, които трябва да бъдат решени", отбеляза Льовен и изброи част от тях - социалното подпомагане и здравеопазването, справянето с престъпността и укрепването на отбраната, действията в областта на климата и образованието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?