Стефан Тафров или Филип Димитров влизат в европейската дипломатическа служба

Двама българи са в късата листа за назначение в новата дипломатическа служба на Европейския съюз, в която ще влязат 30 посланика, научи Mediapool от източници в Брюксел. Това са бившият български премиер и посланик на страната в ООН и САЩ Филип Димитров и Стефан Тафров, също бивш дипломатически представител в ООН, Франция, Италия и Великобритания. Само един от тях обаче ще стане част от новата служба.

Имената на дипломатите ще бъдат обявени от Катрин Аштън, върховния представител за външната политика на ЕС, която лично избира членовете на дипломатическата служба.
Дипломатите ще ръководят делегации на съюза в трети страни.
Общо 18 българи са се явили на конкурса, но на финала са допуснати само Тафров и Димитров.

Наесен предстои подбор за още 100 места в дипломатическата служба на ЕС, която се очаква да заработи от октомври. Нови 80 дипломати ще бъдат назначени на средните нива в делегациите на ЕС по света, а 20 души ще заемат постове в централата на службата в Брюксел.

Последната група включва и десетте най-високи позиции в новата европейска структура, като за тях страните-членки могат да предлагат кандидати до началото на септември. Според националните номинации Аштън ще определи генерален секретар на Европейската дипломатическа служба, двама негови заместници, административен секретар и директори на шест генерални дирекции (Близък Изток, Русия и Източно партньорство, Африка, Америка, Азия и тематична дирекция за човешки права, демократизация, разоръжаване и борба с тероризма).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа