Стела Банкова:Ген. Борисов е резервният играч на династията

Оставката на ген.Бойко Борисов е перфектна постановка. При провал на икономическата и социална политика на правителството, Симеон Сакскобургготски ще извади генерала като резервен играч, за да продължи управлението на династията в България. Това заяви днес народната представителка от ПГ на НИЕ Стела Банкова в предаването "Блиц" на bTV и радио Свободна Европа.

"Аз не мога да се отърва от мисълта, че всъщност всичко около оставката на генерала е перфектна постановка, чийто автор е много добър играч, движи се по ръба на закона и на политическия морал, точно според съвършените правила на хазарта. Повтарям на хазарта", заяви Банкова, която беше един от тримата членове на Контролния съвет на НДСВ при учредяването му през 2001 г. Депутатката стана една от първите отцепили се от ПГ на НДСВ след отстраняването на Стоян Ганев преди година, а след това се включи в новата парламентарна група НИЕ.

"Според мен този висок медиен рейтинг е грижливо отглеждан, за да дойде този момент, след пълния провал на икономическата и социална политика на правителството Симеон Сакскобургготски да извади резервният играч в лицето на генерал Борисов. Чрез евентуалното политическо бъдеще на генерала, премиерът може би се надява да продължи управлението на династията, може би чрез създаване на нов политически субект, който всъщност да спечели следващите парламентарни избори, привличайки недоволните както от НДСВ, така и от СДС и БСП", каза Банкова.

Запитана как се е финансирало НДСВ при учредяването му, Стела Банкова заяви, че не е разполага с информация за паричните потоци във формацията. "Всъщност ние си даваме сметка, че има много неясноти около финансирането на НДСВ. Достатъчно е да се споменат такива герои, които излизат сега на сцената като Спас Русев, за да разберем, че още в самото начало това управление беше заченато в неясни икономически и финансови интереси", заяви тя. Банкова призна, че Контролният съвет е бил лишен от функции. Тя предположи, че такова е положението и с настоящия Контролен съвет на царската партия. "Защото вече разбираме, че авторитарният модел на управление, който тогава се заложи, а сега е абсолютно утвърден, не търпи и не понася каквито и да е контролни функции", подчерта народната представителка.

Друга царска депутатка, също бивш член на КС на НДСВ Елка Анастасова - в момента независима - заяви в предаването "Блиц", че не изключва варианта ген. Борисов да е готвен като резервен играч на премиера, макар "трудно може да се каже дали е верният вариант". Запитана за неяснотите по финансирането на НДСВ и за възможността там да се крие предисторията на публичния конфликт с генерала, Анастасова потвърди думите на колегата си Стела Банкова. "Когато бяхме още в началото сформирани като Контролен съвет, на практика ние бяхме лишени от всякакви контролни функции, и по-скоро се занимавахме с хората и с агитационната дейност, отколкото с някакъв контрол върху това, което се случва. Т.е. имаше неща, които се развиват вън от нас, встрани", каза Анастасова.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?