СТЕНОГРАФСКИ ПРОТОКОЛ*

Днес, 04.02 1997 г., от 15.10 ч. се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с участието на господата: Петър Стоянов - Президент на Република България, Благовест Сендов - Председател на Народното събрание, Жан Виденов - министър-председател в оставка, министрите в оставка Димитър Павлов, Николай Добрев, Георги Пирински и Димитър Костов, ген. Цветан Тотомиров, Георги Първанов, Йордан Соколов, Анастасия Мозер, Ахмед Доган, проф. Христо Стоянов.
На заседанието бяха поканени да присъстват и господата: Иван Костов, Стоян Денчев, Веселин Методиев и ген. Ламбов.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Добър ден и добре дошли!
Уважаеми господа, аз ви благодаря най-напред, че така бързо се отзовахте на моята покана за участие в Консултативния съвет по национална сигурност. Мисля, че две неща не се нуждаят от дълги обяснения: първото - защо толкова спешно свиках този Съвет за национална сигурност? Дори мисля, че няма нужда да ви се извинявам, че така бързо трябваше да ви призова в това заседание.
Второто нещо е основанието, което имам за свикване на този КСНС. Може би в най-новата история на България никога е нямало случай, когато и трите основания, визирани в чл.3 и неговите три букви са били налице, защото наистина България никога не е преживявала по-кризисни дни. Извън членовете на Консултативния съвет по национална сигурност, които са визирани точно в закона, си позволих да поканя и г-н Иван Костов, който е председател на Съюза на демократичните сили, г-н Веселин Методиев, тъй като отсъства съпредседателят на парламентарната група на "Народен съюз", г-н Стоян Денчев в качеството му на експерт-икономист, и ген.Ламбов от МВР, от когото искам да направи една много бърза информация за положението в страната такова, каквото е видно от наблюдателницата на Министерството на вътрешните работи за последния развой на събитията в България. За да не губим време, аз ви предлагам някакъв условен дневен ред, който съм готов, разбира се, в хода на заседанието да променим, ако това се налага от съображенията. Мисля, че най-напред си струва да изслушаме ген.Ламбов да докладва за състоянието в страната, след което ще го освободим. Г-н Министър на вътрешните работи, свиквам КСНС не защото така ми нареди шефът на полицията, най-малко е работа на шефа на полицията да дава акъл на президента кога да свиква Консултативен съвет по национална сигурност и да прави политическа оценка на събитията от гледна точка на макрополитика и макроикономика. Това го казвам просто в интерес на бъдещите ни отношения, и ни най-малко като укор.

НИКОЛАЙ ДОБРЕВ: Съгласен съм с Вас, г-н Президент.
ПЕТЪР СТОЯНОВ: Преди да дам думата на ген.Ламбов бих искал да разбера по дневния ред някой има ли по-конкретно предложение, нещо, което счита, че е много уместно, да започнем с нещо, което е по-важно от това? - Няма. Заповядайте, г-н Ламбов!

ГЕН.ЛАМБОВ: Г-н Президент, уважаеми дами и господа,
Обстановката към 4 февруари в страната:
В столицата и в редица други градове продължава да е сложна в резултат на провежданите протестни и стачни действия и изразилите се на много места прояви на гражданско неподчинение. Към 7.30 ч. на територията на столицата стачкуващите студенти са блокирали основните възлови кръстовища на входно-изходните магистрали. Към 13.00 ч. от студенти и граждани са блокирани 21 възлови кръстовища в града, като периодично през тях се допускат коли на МВР, Бърза медицинска помощ и граждани за участие в протестните митинги и шествия. В нощта на 3 срещу 4 февруари продължава да са блокирани кръстовищата пред Софийския университет и на Орлов мост. Продължават блокадните действия на международния път София-Скопие в района на Кюстендил, на главния път Е-79 в районите на Дупница, Сандански, Кресна, както и ЖП-линията София - Кулата в районите на Дупница и Петрич. Втори ден продължава блокадата на околния път за ГКПП "Кулата" в района на Струмяна, община Благоевград.
С различна по време продължителност, живи вериги, автомобили и други средства бяха блокирани входно-изходните магистрали, кръстовища, отделни пътни и ЖП-участъци в Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Ловеч, Велико Търново, Монтана, Видин, Русе, Добрич, Кърджали, Перник, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Гълъбово, КПП "Дунав мост", КПП "Калотина", КПП "Станке лисичково" и Отоманци.
От 16.00 ч. на 3 февруари с леки коли и автобуси е блокиран пътят от Бургас за София. По същото време е изградена и блокада на пътя Дупница - Самоков. 600 работници от корабостроителния завод във Варна са блокирали движението за 3 часа по Аспаруховия мост, като част от тях са изградили жива верига за 15 минути по минаващата под моста ЖП-линия. 200 работници от "Видахим" са блокирали път Е-79 в района на фирмата. Преди това част от тях са блокирали централния вход и на административната сграда.
За 4 февруари е предвидено блокирането на изходите от Варна, Монтана за София през проходите Петрохан и Враца, главен път София - Варна в района на Шумен, както и спирането на влаковете за 14 часа на гара Шумен.
Очаква се на 4-ти да бъде спрян и градския транспорт в Плевен.
От 15.00 ч. на 3 февруари по разпореждане на пловдивския кмет е блокиран и ЖП-прелезът за Пловдив.
В района на Калугерово, Пазарджишко е пробит магистрален газопровод за Гърция. В момента работна група възстановява пробива.
Едночасови ефективни и символични стачни действия са проведени от работещи в Нефтохим, мини Бобовдол, Марица-Изток, Раднево, "Ремотекс" - брикетна фабрика, мина "Бистрица", "Динамо", Ямбол, отделни училища в много градове, здравни работници от Сливен и др.
Поради продължаващата стачка на докерите в пристанище Варна на рейд са 11 кораба.
Сериозни инциденти в столицата и страната не бяха регистрирани. Това е до 14.00 ч., тъй като след това има един тъжен случай на барикадата на Сливница.
В РС-Кюстендил е получен анонимен сигнал, че екстремистки настроени лица са заявили, че при опит да се разруши барикадата при Дупница ще се взриви тунела.
Организаторите на протеста във Вратцата, Кюстендил не са пуснали автобус за митницата, което не е позволило да работи митницата на Гюешево.
За 4 февруари хлебозаводите в София са осигурени с по-малко от половината от необходимите им за нормалното производство количества суровина. Главните комбинати разполагат с брашно, но поради блокираните кръстовища не може да бъде доставено своевременно до хлебопроизводителите. Очаква се възникване на затруднения при обезпечаване на населението с хляб и хлебни изделия.
Поради сложната обстановка ръководството на Министерството е обърнало внимание на всички служители, ангажирани в охраната на обществения ред за стриктно спазване на законите и точно упражняване на дадените им от закона правомощия, а от страна на ръководството на Столичната дирекция, регионалните и районните полицейски управления да се извърши точна оценка на обстановката и възникващите ситуации с оглед на неподдаване на провокативни действия, да се поддържат тесни контакти с представителите на стачните комитети, организаторите и охраната на протестните действия, а така също с кметовете и общинските управи за предприемане на съвместни превантивни действия и недопускане на прояви, нарушаващи закона и обществения ред, както и за съвместно решаване на възникнали по-остри протестни действия или затруднения със снабдяването с жизненоважни за съществуването храни, продукти и др.
Дадени са указания органите на реда да проявяват максимална търпимост и толерантност за недопускане на сблъсъци. Голяма част от органите на обществения ред са отклонени от пряката им дейност, ангажирани са по осигуряване на публичните мероприятия, по които се забелязва и увеличение на криминалните престъпления. За изтеклия ден те са 353 за страната.
Завърших, г-н Президент.
Извън доклада мога да кажа, че ако утре се проведе редовна сесия на парламента, в момента всички подходи към него са блокирани и е нужна специална организация, за да могат да се въведат депутатите в него.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Благодаря Ви, г-н Генерал.
Моля ви за въпроси към г-н генерала.

ИВАН КОСТОВ: Какво стана в Сливница?

ГЕН.ЛАМБОВ: Има катастрофа. Наш служител се е блъснал в изградената барикада, след което възмутени са начупили колата. В момента съм изпратил проверка. Някои твърдят, че е бил пиян, но не мога да кажа в момента, тъй като аз тръгнах насам за заседанието.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Жив и здрав ли е?

ГЕН.ЛАМБОВ: Малко е набит. Той е цивилен.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Ако няма въпроси към г-н Генерала, нека го освободим.
Благодаря, г-н Генерал. Желая Ви лека служба.
/ген.Ламбов напуска заседанието на КСНС/

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Искам да ви помоля за разрешение да присъстват на заседанието моят секретар по юридическите въпроси г-н Богоев, защото искам да е тук с всички нормативни актове, ако евентуално се наложи нещо да ползваме, секретарят по икономическите въпроси г-н Ангарски, и секретарят по вътрешната политика Константин Тодоров. Не се възползвам от правото си да ги каня, защото все пак те са част от моята администрация, но ако нямате нищо против, моля те да присъстват. /в залата влизат господата Пламен Богоев, Красимир Ангарски и Константин Тодоров/
Всички чухме доклада. Аз мисля, че едва ли някой се е съмнявал за сериозността на ситуацията такава, каквато е. Горе-долу новините по радиото са почти същите.

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: Да чуем и другите представители на изпълнителната власт.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Аз бих помолил тогава, ако минаваме към представителите на изпълнителната власт, да ми кажете нещо, което е най-тревожното - ако днес заради барикадите София не може да се снабди с брашно, а така също и големите градове с хранителни продукти, при положение, че барикадите си отидат, каква е готовността за изхранване на населението в най-простия смисъл, при положение, че не бъде повече препятствано редовното снабдяване, няма барикади, няма демонстранти? На какъв хал сме с хляба, със зърното, защото вестниците изобилстват с новини, които казват, че има хляб още за 10 дни едва ли не, и днешната преса включително? Кой би могъл да отговори задоволително на този въпрос, за да си дадем все пак сметка?

ЖАН ВИДЕНОВ: Аз ще Ви отговоря.
Рискувайки да сбъркам с цифрите, но порядъците са спазени.
Търговски количества в различните фирми, главно на зърнени храни, има над 100 хиляди тона и ---------------(*) в държавния резерв. Има гласувани от парламента гаранционни документи и съм подписал гаранционно писмо за сключване на кредитно споразумение по системата GSN за внос на американска пшеница с изплащане с отсрочка. Има готови търговски сделки за внос на аржентинска пшеница, които също са изгодни.
Имаме да получаваме дълг от ------(**) - около --------- (***), които са готови да изплатят в твърда пшеница, която също може да се използва за висококачествени тестени изделия.
Всичко това дава възможност до следващата реколта, по уверенията на министър Трендафилов, който отговаря отдавна за това в правителството, да се изхрани населението. Огромният проблем е цената на хляба през късната пролет. Вносното зърно с тази динамика на валутния курс, ще направи хляба непродаваем. Така че ние се нуждаем от финансова стабилност на първо място.
На второ място - система за нормален контрол върху цените през късните пролетни месеци. На трето място - схема за използване на държавната пшеница - тези ---------------(*) тона, грубо казано, заедно с доставените от внос количества, плюс евентуални бюджетни субсидии, за да бъде поносима цената на хляба. В момента с брашното проблеми няма. Мелничните комбинати отричат да имат трудности. Хлебозаводите са в изправност. Твърдят, че работят с повишена мощност в цялата страна. Има огромни транспортни проблеми и част от търговската мрежа, тя почти изцяло е частна, не работи. Това предизвиква затрудняване снабдяването на населението главно в София, Пловдив, Варна и някои други градове. Натура има, цената е контролируема, в момента организацията за транспортиране и продажба на населението е нарушена.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: в момента е нарушена само поради действия на демонстрантите?

ЖАН ВИДЕНОВ: Да. В Кюстендил и Благоевград също.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Искам да Ви попитам: само с тези 100 хиляди тона зърно, което имаме, и това, което имаме в Държавния резерв докога изчислявате, че ще стигне?

ЖАН ВИДЕНОВ: Само с това количество - до края на март. С договорения внос - до реколта. Споменавам отново, защото това е най-важното. Тези възможности трябва да се съчетаят - наличното държавно зърно, възможните бюджетни субсидии и контрол върху цените, за да бъде цената поносима до новата реколта. Това е основният огромен проблем.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Господа, ако имате въпроси по този проблем, задайте ги, за да го изчерпим, тъй като това е изключително важно.

АНАСТАСИЯ МОЗЕР: Тук става въпрос за ----------------(*) в резерва. Един резерв никога не би трябвало да се изчерпа. Така че това е малко трудно човек да го включи в цялата тази сметка, а пък другите - GSM, Аржентина или от -----------(**), това са във въздуха неща, защото те нито са тук, нито са на път, нито каквото и да е. И после, аз бих искала, може би не е точно, но защо не - в България има зърно, което би могло да бъде изкупено на подобни цени - такива, каквито ние предлагаме на чуждестранните купувачи. Може да не е прекалено много, но го има и мисля, че ние първо трябва да помогнем там, където го има в България това зърно.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Имате ли данни какъв би могъл да е този резерв от зърно в България?

АНАСТАСИЯ МОЗЕР: Нямам пред себе си точно данни, но знам, че го има, защото ние много пъти сме повдигали този въпрос. Това го казвам по принцип, защото по този начин помощта ще бъде повечето за България, а не на някой чуждестранен производител.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Схващам Вашият въпрос към г-н Премиера в оставка - до каква степен можем да разчитаме на кредита на пшеницата - аржентинска, американска и т.н.?

ЖАН ВИДЕНОВ: Кредитното споразумение по GSM-102 е държавно гарантирано. Има решение на парламента и аз съм подписал гаранционното писмо. Не бива да има никакви пречки то да се реализира. Повтарям, че ще остане въпросът с вътрешните цени, което е тежко. За аржентинската пшеница договорът е сключен. Той се изпълнява в момента. Но с този курс на долара следващите ревалвирания на кредита са невъзможни. Защото вътрешните цени не покриват и част от това, което е предоставено като кредитна линия, осигурявайки сделката.

ИВАН КОСТОВ: Според нашата информация това, което твърди министър-председателят, не е потвърдено. На барикадите не е имало случаи, и аз ще го помоля той да посочи къде точно е констатирано спиране на камиони, пренасящи хляб? Според нас такова нещо няма. Причината е друга - причината е, че в частните производители на хляб няма брашно и че те трябва да купуват брашното много скъпо и да продават хляба много евтино, което ги кара да затварят хлебарниците. Всъщност има недостиг на производство на хляб в частните производители, които покриват в София около 55-60 на сто от нуждите. И тъй като в момента те не работят, това е създало физически недостиг на хляб. Това е според нашата информация причината.

ПЕТЪР СТОЯНОВ: Мисля, че въпросът за пропускливостта на едно или друго място не бива даже да го поставяме тук, защото губим време, но втория въпрос е абсолютно основателен - за незаинтересоваността на частните производители при този галопиращ нагоре лев, защото те на практика са обречени да работят на загуба. Защото ти го караш да вземе днес брашно, той утре трябва да реализира хляба, без да му дадеш гаранции утре на какъв хал ще бъде левът спрямо долара и как той ще продаде хляба. Да не говорим, че се страхува, ако пусне хляба 300 лв., колкото примерно му отърва, че ще му разбият магазина като спекулант.

ПРОФ.ХРИСТО СТОЯНОВ: Уважаеми г-н Президент, уважаеми господа,
Аз съм обезпокоен от това, че коментираме 100 хиляди тона плюс ---------------(*) резерв. Това означава, и такъв ми е въпросът, че от 1 март е задължително да влиза пшеница, осигурявана ритмично по-нататък.
Всяко тръгване след 1 март на вносна пшеница е пред абсолютен банкрут. Това, че имаме ---------------(*) - това са неща, които просто при някакво неидване на пшеницата трябва да разполагаме с нещо, с което да покрием дни. Така че това е първият ми въпрос.
Вторият - съжалявам, че трябва да опонирам на г-жа Мозер, но това, че има пшеница в България, познавам психологията на българина, ако щете утре плащайте по 500 лв. за килограм пшеница, земеделските производители няма да продадат и един килограм. Така че това го изключете.
Трето, това, което коментираме днес, месец февруари, ако не се изпълнят след 5 дена нещата, свързани с реколтата през 1997 г., ще коментираме по същия начин до месец август 1998 г. Така че имаме два въпроса. И това тази седмица, никакво отлагане.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?