Стоичков продължи имотния спор с НДСВ и заплаши с прокуратурата

Треньорът на националния отбор по футбол Христо Стоичков заплаши в понеделник пред бТВ водещи лица от НДСВ с предоставяне на информация на прокуратурата за облаги с имоти на Столична община. Самият Стоичков се забърка през ноември в огромен скандал, след като се разчу за подготвена от “Московска” 33 и него заменка на парцел от 300 кв. м в центъра на града с построена върху него къща от около 130 кв. м срещу негови жилища на стойност  86 000 лева.

След значителен медиен натиск, в крайна сметка Столичният общински съвет (СОС) завиши на няколко пъти тази цена и бе взето решение замяната да се осъществи срещу имоти на стойност от 300 000 евро.  

В последствие, за да обясни политиката на София при замените с имоти Стоичков нападна зам.-председателя на НДСВ Пламен Панайотов като обяви, че се е облагодетелствал с общински имоти. Няколко часа по-късно обаче той се извини, тъй като се оказа, че Панайотов не е участвал в подобни сделки.

Два месеца по-късно обаче бившата футболна звезда реши да продължи скандала като обвини депутатите от НДСВ проф. Огнян Герджиков, Камелия Касабова и бившия говорител на кабинета “Сакскобургготски” Димитър Цонев за подобни на неговата замени. По думите му Касабова си е взела апартамент от 272 кв. м в района, в който той е взел имота, срещу 200 евро на кв.м.

“През май 2005 г. закупих 27 кв. м общинско място, принадлежащо към мой наследствен имот в центъра на София, който владея заедно с още 11 наследници. Цената, която платих на Столичната община, бе над 12 хил. лв., т.е. сделката бе осъществена по цени над средните, по които в този момент Столичната община продаваше парцели”, заяви Касабова, цитирана от пресцентъра на НДСВ.

Стоичков продължи, оповестявайки, че Димитър Цонев е осъществил замяна на земя - 18 дка в Горна баня срещу 3 дка в Студентски град. В последствие Цонев обясни, че заменката е осъществена в полза на фондацията и той не я е ползвал за лични нужди.

Националният треньор по футбол обясни, че жълтият депутат проф. Огнян Герджиков е взел 2 парцела за 90 хиляди евро на Симеоновско шосе. Заменката на Герджиков мина през месец юли миналата година. Тогава тя бе защитена пред медиите от жълтия общински съветник Владимир Каролев, който съобщи, че сделката е минавала през комисиите на СОС близо една година и депутата от НДСВ не е искал да се ползва от името си.

Цените, при които тази сделка бе осъществена, бяха 229 и 251 лева на кв. м за общо 1 декар имот.

”Лесно може да се провери, че наскоро съм извършил замяна на мой имот срещу маломерен, непълноценен общински терен. Тя бе извършена при оценка над 130 евро за кв. м, като обичайните за общински имоти са 120-125 евро на кв. м. Аз лично заявих, че желая да получа мястото при по-високи цени”, каза Стоичков.

Споделяне

Още от България