Столична община дарява на МВР терен за ново РПУ и 20 мотора

Столичната община предоставя безвъзмездно на МВР терен за изграждането на Районно полицейско управление в район "Младост". Предстои общинският съвет да вземе решение по този повод, каза столичният кмет Бойко Борисов в неделя след среща с министъра на вътрешните работи Михаил Миков.

Полицейското управление ще е в района на Академията на МВР и ще обслужва територията на "Студентски град”, "Младост” и "Мусагеница”.

Проблемът стана актуален след убийството на студента Стоян Балтов през декември пред заведение в "Студентски град", предизвикало брожения сред студентите и последвала размяна на обвинения между правителството и общината за състоянието на реда и законността в района.

РПУ-то ще е с площ от 4 -5 хил. кв. м. Министър Миков каза, че ще е добре там да бъде изградена и пожарна, тъй като сега основните сили на службата са в "Дървеница”.

В жк "Младост” има адресно регистрирани 220 хил. души, а в "Студентски град” 60 хил. души, информира Миков.

Той изтъкна, че София се е увеличила около 3 пъти и изграждането на тези структури е въпрос на интерес на гражданите, които живеят на тази територия.

Министърът каза още, че в следващите дни ще бъдат направени първи копки на Второ и Трито РПУ. Ще се търси спешно финансиране от страна на държавния бюджет. "Ако общината помогне, ще сме им благодарни”, заяви министърът.

Кметът Борисов съобщи, че от бюджета на общината ще се заделят средства за закупуване на 20 мотора. Те ще бъдат дадени на МВР, за да могат трафик - полицаите приоритетно да контролират трафика в София.

Двамата с Миков са обсъдили и разследването на дейността на общинската фирма "Софийски имоти".

Споделяне

Още от България