Столична община се отказа да сече дърветата на пл. "Славейков"

Фандъкова била за запазване и на книжния пазар, но съдбата му остава неясна

Снимка: <i>Mediapool.bg</i>

Столичната община се отказа да сече и да подмени дърветата на площад "Славейков", както предвиждаше проектът за реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" с площадите покрай нея и част от съседните улици. Това съобщиха от кметството, след като Mediapool информира, че при ремонта на зоната е предвидено изсичането на дърветата, които лятно време пазят сянка и помагат за пречистването на въздуха.

Съгласно публикуваните документи към обществената поръчка за избор на изпълнител беше предвидено вторият ред дървета на площад "Славейков" да бъде изцяло премахнат, а първият ред да се подмени с нови фиданки. Мотивът беше, че при ремонта дърветата ще се увредят фатално, а освен това закривали гледката към околните сгради.

Изсичането на дърветата и подмяната им с нови е заложено и по ул. "Шишман" в публикуваните документи и чертежи.

Работният инвестиционен проект за реконструкцията на ул."Граф Игнатиев" и прилежащите пространства е дело на "А. Д. А." (Архитектурно дизайнерска агенция), която спечели обявения от общината конкурс за две от зоните в центъра на София.

Прехвърляне на отговорността

"Столична община не е възлагала оценка на дървесната растителност в зоната. По своя преценка от фирмата "А. Д. А." са направили оценка на растителността, което е записано в документацията", твърдят от Столична община. Според публикуваните документи проектите на "А.Д.А." са одобрени от общинското дружество "Софинвест", което е осъществявало надзор.

От "А.Д.А." заявиха пред Mediapool в понеделник, че оценката за дърветата, които трябва да бъдат подменени, е направена от дирекция "Зелени системи" на Столична община и те изцяло са се съобразили с техните препоръки.

"Предложението на проектантското бюро, което касае оценка на дърветата, ще бъде извадено от документацията на обявената обществена поръчка за избор на изпълнител. Това е отбелязано и от дирекция "Зелена система" в протокол от експертен съвет, проведен на 24 септември 2015 г., който е записан върху предадените проекти", посочват от Столична община. От съобщението не става ясно защо тогава е приложено към тръжната документация.

От Столична община обещават да запазят съществуваща дървесна растителност на площадите "Славейков" и "Гарибалди" и дори да увеличат местата за озеленяване и засаждане на нови дървета.

Проектът предвиждаше изсичането на 175 дървета и замяната им с нови, при запазване само на 128 от сегашните.

В зоната е заложено процентното увеличение на дърветата с 53%, като преди реконструкцията общият им брой е 303, а след нея техният брой ще бъде 463. Увеличението и засаждането на нови дървета е основно в градинката "Св. Седмочисленици" по продължението на алеите с пейки.

Букинистите остават на площад "Славейков"

Книжният пазар остава на площад "Славейков". Мнението на кмета Йорданка Фандъкова е, че той се е утвърдил като място и трябва да бъде запазен, казаха от пресцентъра на Столична община.

Според публикуваните документи книжният пазар се свива и ще работи само в петък, събота и неделя. Това предизвика недоволството на търговците, които започнаха подписка за запазването на пазара.

По времето на ремонта книжният пазар ще бъде преместен в градинката при хотел "Рила", казаха от Столична община.

Реализацията на проекта за възстановяване и обновяване на ул. "Граф Игнатиев" включва още подмяна на подземната инфраструктура, настилките и релсовия път.

За да се отвори пешеходното пространство, бордюрите се махат, а тротоарите слизат на нивото на пътя. Предвижда се и асфалтът да бъде заменен с бетонни и гранитни павета по "Граф Игнатиев", както и в участъци от съседните улици "Шишман", "6-ти септември" и "Солунска".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес