Столичната община дава 2.5 млн. лв. за собствена полиция

Общо 2.5 млн. лева ще отдели Столичната община от своя бюджет, за да може кметът на града да се разпорежда със свое полицейско звено. Това стана ясно в четвъртък при подписването на договора между вътрешния министър Цветан Цветанов и кмета Йорданка Фандъкова за създаването на софийската общинска полиция.

Общо 110 полицаи ще бъдат на разположение на кметството и ще обезпечават изпълнението на нейни задачи. За създаването на общинската полиция се заговори активно преди три години и бе сред основните предизборни обещания на ГЕРБ.

Фандъкова добави след подписването на договора с Цветанов, че се подготвя и пускането на оперативен център в Столичния инспекторат, който ще отговаря за взаимодействието на всички общински структури.

Към центъра столичани ще могат да подават сигнали, които ще се препращат и към общинските полицаи. Те ще охраняват и столичните подлези.

Общинските полицаи ще са облечени с нормалните си униформи, но ще носят като отличителен знак на дясната си ръка емблема на Столичната община.

Шефът на столичната дирекция на вътрешните работи Валери Йорданов съобщи в четвъртък, че по повод на посрещането на Новата година центърът на столицата ще бъде охраняван от 160 полицаи и служители на жандармерията.

В отделните райони на града ще има увеличение полицейското присъствие с 10-15 процента.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?