Столичната община дава над 840 хил. лв. за строеж на 800 м улица

Столичната община дава над 840 хил. лв. за строеж на 800 м улица

Столичната община ще плати над 840 хил. лв. за изграждането на около 800 метра улица в кв."Манастирски ливади-изток", за да имат живеещите там достъп до бул."Тодор Каблешков". Той им беше отрязан след започването преди около три месеца на строежа на поредните две нови сгради.

Решението за това предстои да бъде взето от Столичния общински съвет в четвъртък, става ясно от дневния ред на заседанието. Вносители на доклада са зам.-кметът по юридическите въпроси Юлия Ненова и главният секретар на общината Ралица Стоянова.

Решението на общинския съвет идва след като в неделя жители на квартала блокираха с жива верига движението по бул. "Тодор Каблешков" на кръстовището му с ул. "Боянски водопад". Тогава кметът на район "Триадица" Николай Терзиев обеща до 15 дни да бъде отново отворен пешеходният достъп до ключовия бул. "Тодор Каблешков".

Сега за прокарването на достъпа до булеварда предстои да бъде отчужден имот от 832 кв. м собственост на "Кристиан Нейко 90" ЕООД. Дружеството е собственост на Петя Владимирова Рускова, сочи Търговският регистър.

За имота общината ще плати 533 478 лв. без ДДС, което е 328 евро/кв.м. С ДДС сумата надхвърля 640 хил. лв. Оценката е направена от общинската фирма "Софинвест".

Сумата за отчуждаването на имота изглежда внушителна. Според брокери на имоти цената при максимална плътност за застрояване (кинт 3.5) в района е около 100 евро/кв.м спрямо разгърната застроена площ.

След отчуждаването на имота общината се плати за прокарването на нормална пешеходна улица за достъп до бул. "Тодор Каблешков", обещават от общината. По груби оценки строежът ѝ ще струва още около 200 000 лв.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?