Столичната община дискриминира хората с увреждания

Столичната община дискриминира хората с увреждания

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) даде задължително предписание на Столичния общински съвет (СОС) да прекрати дискриминация срещу хората с увреждания. Проблемът е заложен в условията за предоставяне на асистентски услуги в общинската наредба "Асистент за независим живот“.

Неравното третиране идва от това, че наредбата поставя условие за достъп до асистентска услуга да получават само хора с увреждания, които учат или работят.

"Намираме, че не е редно де факто да се прегражда пътят до получаване на асистентска услуга за лицата с тежки увреждания, които не могат да учат или работят именно защото имат нужда от асистентска подкрепа. Ситуацията малко напомня на "Параграф 22“, в който за да получиш асистенция, трябва да работиш, но за да работиш, трябва да имаш асистенция", коментира докладчикът по преписката Петър Кичашки.

Самият Петър Кичашки наскоро имаше сериозни проблеми със закона. Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) го глоби с 10 000 лева заради злоупотреба с личните данни в подписката на инициативния комитет за разяснителна кампания за референдума на Слави Трифонов, оглавяван от него.

Решението бе взето по жалби на 8 души, за които бе потвърдено, че никога не са се подписвали в подписка, инициирана от Кичашки и Борислав Цеков. През август Петър Кичашки бе устроен от Комисията за защита от дискриминация от президента Румен Радев.

Споделяне

Още от България