Столичната община най-накрая ще избира строител на завода за боклук

След дълго очакване Столичната община официално стартира във вторник процедурата по избор на проектант и строител на съоръженията за преработка на боклука на града. Обявата за конкурсите бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз. Това се случва четири години, след като кметът Бойко Борисов обеща на софиянци не един, а два завода за преработка на отпадъците.

Официално публикуваните условия в конкурса не се разминават с първоначалните намерения на кметството. Фирмите или консорциумите, които имат намерение да строят край гара Яна, трябва да имат оборот поне 200 млн. лв. за всяка от последните три години.

Освен това те трябва да са били и на печалба, както да са изградили поне един завод за боклук с капацитет минимум 200 000 тона годишно през последните 5 години. Ако нямат реализиран такъв проект, за придобит опит се приема и строителството на два завода с капацитет по 100 000 тона.

Фирмите трябва да внесат 100 000 лв. като гаранция за участие, тръжна документация ще се продава до 16 ноември, а крайният срок за подаване на офертите е 26 ноември. Водещ критерий е цената.

До този момент Столичната община бе стартирала само процедурата по избор на фирма за строителен надзор на бъдещите инфраструктурни проекти.

Освен завод за преработка на битовите отпадъци трябва да бъдат построени съоръжения за зеления отпадък и депо. Общата цена на проекта е 183 милиона евро. ЕК отпуска 80 милиона евро. Останалите пари ще бъдат дадени от държавата и общината. Срокът за строителство е до началото на 2011 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?