Столичната община прави план за уличните ремонти

Столичната община прави план за уличните ремонти

Столична община смята да направи предварителен план за улиците, които ще бъдат ремонтирани през 2007 година, съобщи в сряда кметът на София Бойко Борисов. След като бъде изготвена със съдействието на общинската комисия по транспорт, схемата за ремонтите ще бъде подложена на гражданско обсъждане.

Според Борисов следващата година задължително трябва да бъде направен ремонт на бул. “Ломско шосе” и улици в кварталите Надежда и Орландовци. Липсата на ясен план и предварителна подготовка за ремонтите на улиците бе една от основните критики към кмета от страна на някои политически групи в градския парламент.

Попитан от журналистите дали общината предвижда ремонт на намиращия се в ужасяващо състояние бул. “Цариградско шосе”, кметът прехвърли въпроса към кабинета.

“Правителството си разпределя пари за знайни и незнайни неща. Вчера решиха да си заделят 237 милиона лева, а нито стотинка няма за София”, каза той по повод решението на Министерски съвет да отпусне кредити за неотложни дейности на министерствата, но не уточни какво мисли за “Цариградско шосе”.

За следващата година в бюджета на града за улични ремонти са отделени около 30 милиона лева. Все още не е ясно дали Борисов смята да тегли още кредити за асфалтиране. През тази година бяха изтеглени 20 милиона лева от банка “Биохим” за улични ремонти, от които до този момент са усвоени около половината.

След като откри официално ремонтирания участък от бул. “Мадрид”, Борисов заяви, че ремонтите за 2006 година са приключили. Подмяната на асфалта на столичните улици ще продължи през пролетта.

“За да можем да започнем асфалтирането веднага след като времето се стопли, още през зимата ще бъдат обявени конкурсите за фирми-изпълнители на ремонтите”, обясни кметът.

Кметът: Никак не харесвам сергиите пред Невски

Бойко Борисов обясни пред медиите, че “никак не харесва” сергиите на антикварните търговци пред храм-паметника Александър Невски. Той заяви, че не може еднолично да забрани на това място да има пазар, защото вече е взето решение по въпроса от Столичния общински съвет.

Борисов добави, че ще внесе в СОС писмото, което е получил от патриарх Максим с молбата в него за изместване на пазара.

“Aко можем да разделим иконите от пазара и му намерим подходящо място, ще бъде добре”, заяви той, уточнявайки, че човек на СДС управлява антикварния пазар.

Новият зам.-кмет не е подписвал концесии

Пред Mediapool Бойко Борисов съобщи, че новият зам.-кмет Юлия Ненкова, която дойде на мястото на оглавилия ГЕРБ Цветан Цветанов, е назначена още в петък миналата седмица, веднага след като е била приета оставката на Цветанов.

Въпреки че тя е била ключова фигура в общинската администрация от времето на Стефан Софиянски и дълго време шеф е оглавявала правния отдел към Столичната община, Борисов заяви, че тя не носи отговорност за концесионните договори за чистотата на града и със “Софийска вода”.

“Под нито един от тези договори не стои нейният подпис”, каза столичният кмет пред Mediapool.

В същото време от обясненията му стана ясно, че ресорът на Ненкова ще бъде изменен. Вместо да отговаря за сигурността и администрацията в общината, тя ще бъде своеобразен зам.-кмет по правните въпроси.

Споделяне

Още от България