Столични хотели крият приходи

Столични хотели крият приходи

В пет от седем проверени столични хотели, сред които и луксозни, е констатирано укриване на приходи от нощувки на туристи, гости и продажби на други услуги, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) в четвъртък. 14 акта за нарушения са написани на собствениците на проверените туристически обекти, като девет от тях са само за един от големите хотели в София.

Най-често не се спазват разпоредбите за регистриране и отчитане на продажбите чрез касови апарати, което води до укриване на приходи, отчитат от НАП, чиито инспектори преди седмица започнаха проверките съвместно с представители на столичната общинска фирма "Туристическо обслужване".

Проверките на софийските хотели са част от съвместните контролни действия, за които се договориха Столичната община и НАП-София. Целта е да се проследи дали се отчитат реалните постъпления от продадените хотелски услуги, уточниха от данъчната администрация.

При проверките се съпоставят данните от водените в хотелите регистри за настанените гости и реализираните от тях нощувки с декларираните пред НАП приходи. На контрол е подложен периодът от началото на годината досега.

В някои хотели е установено значително несъответствие между броя на туристите, отразен в регистрите, и отчетените постъпления, като за един от проверените разликата достига 50%. На нарушителите са назначени ревизии, които да установят точния размер на укритите приходи и невнесените върху тях данъци.

Предвижда се и постоянно физическо наблюдение в обектите с най-драстични разминавания между реалните и декларираните обороти.

Проверките на столичните хотели продължават. Предстоят съвместни проверки на НАП-София и Столичната община и на заведенията за хранене и развлечения, допълниха от агенцията.

Споделяне

Още от Бизнес