Столични полицаи рекетирали хора с "нисък социален статус"

Столични полицаи рекетирали хора с "нисък социален статус"
Арестуваните трима полицаи от столичното Пето Районно са рекетирали двама граждани с "нисък социален статус" като са им поискали 2000 лева. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в четвъртък.

Митко Величков, Йордан Младенов и Милен Миланов бяха арестувани в сряда вечерта от служители на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Те ще престоят в ареста 72 часа, след което прокуратурата ще поиска постоянното им задържане. Зам.-градският прокурор на София заяви, че вече са им повдигнати обвинения за подкуп.

Това е вторият случай на арестувани полицаи в рамките на една седмица. Преди лично министър Цветанов съобщи за разбита полицейска организирана престъпна група от Бяла Слатина, рекетирала пътници или участници в транспортни произшествия.

Сигналът срещу столичните "служители на реда" е подаден на 15 септември, а ден по-късно са задържани по време на получаване на парите. Двете хиляди лева били поискани от гражданите с "нисък социален статус", за да "нямат проблеми с полицията". Какво се има предвид под "нисък социален статус" така и не стана ясно, но въпросните хора нямали проблеми с полицията, изтъкната и Цветанов, и Василев.

Въпреки това обаче полицаите ги шантажирали като им обяснили, че са издирвани от МВР и могат да оправят "проблемите" си срещу 2000 лева. Рекетираните обаче подали сигнал и така се стигнало до ареста на униформените. По думите на Роман Василев начинът, по който полицаите действали, показвал, че имали изградена система за шантаж. Освен, че вече са им повдигнати обвинения, те ще бъдат предадени и на комисията "Кушлев" за установяване на незаконно придобито имущество.

Арестуваните служители на МВР спокойно могат да бъдат определени с любимия полицейски израз "криминално проявени".

Вътрешният министър разказа, че срещу Митко Величков, който бил началник на група в Пето РПУ, имало сигнали за участие в имотни измами. Милен Миланов пък през 1990-те години работил в Специализирания отряд за борба с тероризма, но по същото време имал и договор със силовата групировка ВИС – 1. Това станало причина за уволнението му 1994 г. от системата на МВР. През 2004 г. той бил регистриран в полицията в Сливен за нанасяне на средна телесна повреда. Това обаче не му попречило три години по-късно да кандидатства за връщане на работа в МВР. Явил се на конкурс и през 2008 г. получил назначението.

"Ако това е бил най-добрият кандидат за работа, представете си какви са били останалите", възмути се Цветанов. Той е разпоредил да се извърши проверка с какъв "гръб" разполага Миланов, че е върнат на работа в системата при наличие на такава недвусмислена характеристика.

Министърът се обърна към подчинените си с предупреждението, че всички, които излагат полицейската професия по подобен начин, ще бъдат разкрити, а към почтените си служители - с апела да работят здраво, защото това очаква обществото от тях.

Това не е първият скандален случай в Пето районно, където при проверка в началото на тази година бяха открити множество нарушения. Поради тази причина бе пенсиониран неговият ръководител Йордан Вучков, а общо десет полицаи бяха наказани.

Съмненията бяха основно за прикриване на престъпления след като се оказа, че 37 преписки за извършени престъпления не са заведени по общия ред и по тях не се работи. Общо 12 от тях се отнасяха за кражби от комбината "Кремиковци".

Полицаите от Пето бяха особено активни и при потушаването на екопротести в центъра на столицата преди около две години. Тогава множество мирно протестиращи младежи бяха набити и арестувани.

Добра дума за "добрите ченгета"

За да измият срама, от МВР в четвъртък огласиха успешна операция срещу организирана престъпна група за кражби на автомобили. Генералният комисар Калин Георгиев апелира медите да кажат една добра дума и за "добрите ченгета" и даде подробности по случая.

Разработката е започнала преди няколко месеца, иззети са 18 луксозни возила основно с пренабити номера и фалшиви документи за регистрация. Задържани са трима човека, двама от които криминално проявени. Автомобилите били крадени и обработвани по две познати схеми. Едната част от колите били правени по схемата за така наречените автомобили-двойници. Така те ставали копия на други коли, които се движат в Европейския съюз. Другата схема била за откраднати в България скъпи коли.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?