Столичните полицаи ще получат указания кога карането на скейтборд е забранено

Столичните полицаи ще получат указания кога карането на скейтборд е забранено

Служителите на столичната полиция ще получат указания за това кога карането на скейтборд нарушава общинската наредба за обществения ред. Ще бъде разяснено и в кои случаи става въпрос за каскада. Указанията били нужни, тъй каято според ръководството на Столичната дирекция на министерството на вътрешните работи текстът на общинската наредба, който третира този въпрос, не е достатъчно ясен, а определението за каскада дава възможност за субективна преценка.

Това стана ясно по време на среща в общината по темата в понеделник. До нея се стигна заради случаи на глобени скейтбордисти заради каране в градината около НДК. Председателят на комисията по обществен ред Иван Иванов обясни на ръководството на столичната полиция, че карането на скейтборд по принцип не е забранено и не може полицаите да глобяват заради това. Забранени са каскадите върху парапети, бордове на фонтани, пейки, огради, детски площадки, а целта е те да не се рушат и да не се застрашава безопасността на останалите граждани. Позволено е обаче каскади да се правят по съоръжения, които скейтбордистите или велосипедистите сами си носят.

Според ръководството на столичната полиция обаче текстът бил неясен, тъй като след изброяването на конкретни елементи от публичната инфраструктура, имало "и други", което карало служителите на реда да санкционират и заради каране в градинка. Освен това определението за каскада, взето от съветниците от Тълковния речник, давало възможност за субективна преценка за това кое точно движение е опасно. Към момента не е ясно колко акта са наложени за каране на скейтборд в града.

От обясненията на полицията стана ясно още, че те се заели със скейтбордистите, тъй като получавали сигнали от граждани и търговци. Служителите на реда се отзовавали на оплакванията понеже в противен случай щели да бъдат обвинение в неизпълнение на служебните си задължения.

След няколко месеца двете страни отново ще се срещнат, за да се види дали подходът с даване на указания на полицаите как да спазват наредбата за обществения ред на общината е дал резултат.

Междувременно продължава работата по обособяването на места за каране на скейтборд. Набелязаните са зад паметника на Съветската армия, в парка при хотел "Хилтън" и в Северния парк.

Споделяне

Още по темата

Още от България