Столичният зоопарк, библиотеката и общинската галерия и музей отварят отново

Столичният зоопарк, библиотеката и общинската галерия и музей отварят отново

Столичният зоопарк, Музеят на София, общинската библиотека, както и Софийската градска художествена галерия отново отварят врати за посетители, съобщиха от Столичната община.

Зоологическата градина ще започне да работи от 14 май. Няма да се влиза в закритите зали с животни. Няма да могат да се ползват пейките и детските площадки. Посетителите трябва да спазват дистанция от 2.5 метра. Ползването на маски и ръкавици е препоръчително.

От утре ще е отворена и Столичната библиотека. От там обаче ще е възможно само да се взимат и връщат книги, но не и да се ползват читалните.

На 18 май отваря врати Музеят за история на София, а Столичната градска художествена галерия ще приема посетители от 19 май.

Столичната община заедно със свои партньори ще предостави на софийските артисти 20 сцени на открито за представления и концерти. На тях ще се допуска провеждането на събития с допустима заетост на местата до 30 % от максималния обичаен капацитет с цел гарантиране на физическа дистанция. На 14 май от 20.30 ч. театър "София" ще открие сезона на външната си сцена "Арена" със спектакъла "Апетит за череши".

Събитията от лятната културна програма тази година ще са на сцените в Борисовата градина, парка на Военната академия, на Женския пазар, пространството край Западната порта, парка на Националния дворец на културата и други. Събития ще има и на Лятната естрада в Борисовата градина, в Южния парк, в парк "Заимов", в кино "Кабана" – лятна сцена в парка пред НДК, на площад "Бански", под купола на Ларгото, пред Народния театър "Иван Вазов", в градината на храм "Свети Седмочисленици", както и на площад "Славейков".

Осемнайсет постоянни или мобилни сцени на открито има и в различните райони на София, а множество културни събития ще се организират и край общинските културни институти.

Местната власт може да подпомогне и други събития на открито. Обсъждат се възможностите за реализиране на нови формати като автокина.

Споделяне

Още от България