Столичното парно глобено с над 40 хил. лв. заради незаконен договор

Общинското дружество "Топлофикация-София" е глобено с 42 737 лв. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради незаконосъобразно сключен договор за доставка на ултразвукови топломери, съобщиха от антимонополния орган в сряда.

След проведена обществена поръчка столичното парно е сключило договор с австрийското дружество "ElinWasserwerkstechnik Ges“ m.b.H за доставка на ултразвукови топломери с дистанционно отчитане, ръчно преносими терминали за отчитане на топломери в абонатните станции и софтуер за обработка на отчетите в поделенията на компанията.

След обжалване на избора, Върховният административен съд (ВАС) определя, че офертата на определено за изпълнител на обществената поръчка не съдържа документ за съответствие (сертификат) на топломер с номинален дебит Qn 3 м³/h. Според съда е налице закононарушение, което води до незаконосъобразност на решението на възложителя за избор на изпълнител в обществената поръчка. Доколкото решението на ВАС е окончателно, КЗК е длъжна да се съобрази с мотивите, изложени в него.

Тъй като има влязло в сила определение за допускане на предварително изпълнение на обществената поръчка и сключен договор от възложителя в резултат на това, както и установено нарушение от съда, довело до незаконосъобразност на решението за избор на изпълнител, на възложителя следва да бъде наложена санкция съгласно ЗОП в размер на 10 на сто от стойността на сключения договор. В случая сумата е 41 737. 97 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?