Столичното парно ще спира кражби на топло със списъци на сметките

Столичното парно ще спира кражби на топло със списъци на сметките

Нова авангардна мярка за намаляване на кражбите на топлоенергия от недобросъвестни съседи смята да приложи столичната топлофикация. Това стана ясно в четвъртък, след като Лилия Маутнер, председател на Съвета на директорите на дружеството, представи пред общинската комисия по инженерна инфраструктура състоянието на фирмата.

От дружеството са решили, че публичното обявяване на изразходваните суми за парно и топла вода на определено място във входовете на кооперациите ще позволи по-голям междусъседски контрол върху ползваните количества и разпределението им и ще се намалят кражбите.

Маутнер отбеляза, че 42.6 процента от битовите абонати на "Топлофикация-София" си плащат сметките в срок, а общата събираемост към днешна дата е 37.5 процента от фактурираните суми. Информацията се разминава съществено от изнесената преди около месец от председателя на стопанската комисия Пламен Илиев. След доклад на освободения вече шеф Наско Михов, тогава Илиев съобщи, че едва 12 на сто от столичани си плащат парното.

Сега обаче Маутнер твърди, че от фактурирани за консумирана топлоенергия и топла вода от януари до март 124 млн. лв. са събрани 117 млн. лева.

Старите задължения обаче са за 189 млн. лв. и заедно с несъбраните тази година пари стават 196 млн. лв.

Според нея сега покрай засичането на топломерите ще има занижаване на нивото на събираемост в очакване на изравнителните сметки, които ще се правят по новата наредба за топлоснабдяването.

За временен изпълнителен директор на “Топлофикация-София” очаквано е бил избран подкрепеният от БСП член на управата Петко Милевски, стана ясно още в четвъртък Решението на Съвета на директорите на дружеството е било единодушно, оповести Маутнер. Започнала е процедурата по регистрацията на изпълняващия длъжността шеф, допълни тя.

Споделяне

Още от Бизнес