Столтенберг: НАТО може да разположи свои войски, където пожелае

Столтенберг Йенс

НАТО е в състояние да разположи свои войски и ще защити всички свои съюзници при заплаха. Това заяви новият генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който в понеделник посети Варшава.

Това е първото задгранично посещение на Столтенберг като шеф на НАТО, след като зае поста в сряда миналата седмица.

"Следващата година, на министерската среща, ще вземем решения относно т.нар. ударни сили, но и преди те да бъдат създадени НАТО има все пак силна армия. Ние можем да я разположим, където пожелаем", каза той в изявление за полска новинарска телевизия Столтенберг.

"Този потенциал вече съществува. Ние го имаме и ние можем да ги разположим войниците. А другото е само добавка към това, с което разполага алиансът", добави той.

На срещата на върха на НАТО преди месец лидерите на страните членки се споразумяха за създаването на ударни сили за бързо реагиране, които да могат да бъдат дислоцирани в кризисни зони в рамките на дни. Решено бе също в Източна Европа предварително да бъде складирано оборудване и екипировка за нуждите на евентуално пристигане на съюзнически войници.

Но форумът в Уелс не удовлетвори настояването на някои източноевропейски членки, включително Полша, да бъдат създадени постоянни бази на НАТО по източния ѝ фланг с хиляди войници, припомня Ройтерс.

В понеделник той обяви, че НАТО ще предприеме действия, за да защити Турция, ако е необходимо, от атаки на групировката "Ислямска държава".

По-рано агенциите Ройтерс и ТАСС съобщиха, че НАТО не изключва възможността да изпрати свои сухопътни сили в Турция, ако възникне заплаха за сигурността на страната. Ройтерс обаче коригира изказването на Столтенберг, който говори чрез преводач, във връзка с твърдението за "изпращане на сухопътни сили".

"Нашата главна задача е опазването на териториалната цялост на Турция, заяви той на съвместна пресконференция с министрите на националната отбрана и на външните работи на Полша Томаш Шемоняк и Гжегож Схетина, предаде ТАСС.

Застанал до полския президент Владислав Коморовски, бившият норвежки премиер похвали Полша за приноса ѝ в НАТО, включително за намеренията ѝ да увеличи разходите си за отбрана до 2 на сто от БВП и да бъде домакин на конференцията на алианса през 2016 г.

Той потвърди, че НАТО ще ускори изграждането на противоракетния щит в Европа в контекста на напрежението в отношенията с Русия заради украинската криза.

"Полша е решена да реализира своята част от проекта за противоракетен и противосамолетен щит, който е от значение не само за Полша, и ние ще изпълним ангажиментите са относно
американското участие в този проект", каза Коморовски.

Йенс Столтенберг пое миналата седмица поста на генерален секретар на НАТО. Посещението му в Полша цели да я увери, че НАТО ще ѝ осигури желаната подкрепа във връзка със заплахата от Русия. През последните месеци Русия анексира украинската област Крим и Западът я обвинява, че изпраща войски и оборудване на проруските сепаратисти.

Споделяне

Още от Свят