Стопанската камара подготвя вноса на квалифицирани работници

Българската стопанска камара (БСК) ще сътрудничи на работодателите, които искат да назначат на работа средни и висококвалифицирани кадри от страни извън ЕС, съобщиха от БКС в четвъртък. Kамарата отдавна предупреждава, че страната ни започва да изпитва сериозен недостиг на специалисти и в близко бъдеще проблемът може да се задълбочи.

Засега от камарата ще дават информация за работния пазар в Македония, Албания, Молдова, Индия, Филипините, Виетнам и Бангладеш на всички фирми, които не могат да намерят добре подготвен персонал у нас и проявяват интерес към чужденци.

Работодателите, които желаят да се възползват от услугата, ще получават биографиите на подходящите чужди кандидати, от които фирмите могат да избират. Засега услугата е безплатна, отбелязват от БСК.

Това не е пряко внасяне на работна ръка. Целта на инициативата е да направим проучване на нуждите на българския трудов пазар, каза Веселин Илиев от БСК пред Mediapool. Той посочи, че наистина липсата на квалифицирани кадри в България се превръща във все по-сериозен проблем.

От камарата не пожелаха да прогнозират каква част от бизнеса ще се възползва от услугата и дали тя ще има успех.

В момента голяма част от безработните у нас нямат квалификация, а доста от тях даже не искат да работят, коментира още Илиев.

В края на миналата година от БСК настояха държавата да определи квоти за наемане на работна ръка от чужбина.

В момента бизнесът среща трудности за назначаване на чужденци. Според Закона за насърчаване на заетостта чуждите работници не могат да бъдат повече от 10% от работниците в дадена фирма. Освен това, за да наемат чужденец, фирмите трябва първо да обявят свободното място за българи и ако няма желаещи, тогава да наемат чужденци. За това работодателят трябва да получи и разрешение от Агенцията по заетостта и да плати такса.

В последно време бизнесът се оплаква от недостиг на квалифицирана работна ръка. Има сериозна липса на ИТ специалисти, инженери, добре подготвени кадри за промишлеността и машиностроенето.

Работодателите отбелязват, че университетите подготвят кадри от неперспективни специалности, които после трудно си намират работа или че подготовката не е адекватна на съвременните изисквания на бизнеса.

Негативно влияние оказва и трудовата миграция на български специалисти, които търсят по-добра професионална реализация в страните от ЕС и САЩ.

Споделяне

Още от България