Стотици надзиратели в затворите излязоха на протест

Служителите са недоволни от ниското заплащане и условията на труд

Снимка: БГНЕС

Стотици служители в затворите от цялата страна излязоха в сряда на мирен протест срещу ниските заплати и лошите условия на труд. Те настояват Министерството на правосъдието да вземе мерки, защото на 9 ноември пред сградата на институцията в София ще се състои национален протест, организиран от Синдиката на служителите в затворите.

 

Над 50 служители се събраха сутринта пред затвора в Бобов дол.

"Събрали сме се да пием по една студена вода и да покажем, че така не може да продължава. Основните ни искания са изравняване на сумите на социални плащания с тези на служителите в МВР и ясна политика за развитие на системата. Настояваме и за отношение към нас като към държавни служители, а не като към ратаи", каза Георги Стоянов, старши надзирател в затвора.

По думите му протестът е предизвикан от дългите години неглижиране на проблемите в системата на затворите от страна на министерството.

Надзирателите получават между 600 и 800 лв. заплата, която не е увеличавана през последните няколко години. Те са недоволни от ниския порцион и фактът, че не им се заплаща извънредния труд. Порционът на полицаите, заедно с ваучерите, е на стойност 160 лева месечно, а този на надзирателите - 60 лева. Стоянов добави, че надзирателите са спечелили стотици дела за незаплащане на извънреден труд, а само спечелените от служители в Бобов дол са около 70.

Въпреки решенията на съда министерството не е предприело никакви действия за промяна на нормативната уредба. Георги Стоянов допълни, че мирните протести ще продължават всеки ден до 9 ноември, когато ще се проведе националният протест. По думите му демонстрациите няма да засегнат работата на затвора.

Около петдесет служители на Ловешкия затвор също излязоха да пият по една "гола вода", защото са получавали само "голи обещания". По думите на Атанас Трифонов - председател на ловешкото синдикално дружество на надзирателите, от 4 години се поставят пред Министерството на правосъдието едни и същи искания и досега нито едно не е изпълнено.

"Този път сме решени да стигнем до край, ще излезем и на национален протест на 9 ноември
в София. Условията, в които работим, са такива, че има една постова вишка, която по предписание на независим архитект не трябва да се използва, защото може да падне, а тя се използва вече 5-6 месеца", заяви Трифонов.

В синдиката на служителите на затвора в Ловеч членуват 112 души и е един от най-големите в страната, каза още Денков.

Десетки надзиратели протестираха и пред затвора във Враца. Те също пиха "студена вода". Председателят на врачанския синдикат Иван Тошев обясни, че се настоява за достатъчно финансиране на местата за лишаване от свобода, за допълнителна охрана и контрол, а такива средства не са залегнали в проекта за бюджет за следващата година.

Има и искания за увеличаване на средствата за работно облекло, за което сега им се полагат 400 лева годишно. "С тези пари, поради непрекъснатото увеличаващите се цени, могат да си купят само една зимна униформа и зимни обувки", твърдят още от синдикатите.

Във Врачанския затвор работят около 90 надзиратели, които пазят 520 лишени от свобода, а на един служител "се падат" по 120 затворници в смяна.

Надзирателите в затворите, затворническите общежития към тях и арестите във Варна, Пловдив, Плевен и Бургас се присъединиха към локалните протести на колегите си от Бобов дол, Ловеч и Враца. В петък ще излязат и служителите на затвора в Бургас.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?