Стотици под карантина в Китай заради атипичната пневмония

Световната здравна организация прикани азиатските страни да бъдат по-бдителни за нови случаи на атипичната пневмония, след като в Китай се надигна нова вълна на опасното заболяване, предаде ДПА.

Почти 500 души са поставени под карантина в Пекин и в източната китайска провинция Анхой. В китайската столица вече 337 души са в изолатор, половината от тях са работили в научна лаборатория, изследвала вируса на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Първият потвърден случай на болестта бе именно на служителка в лабораторията, родом от провинция Анхой. Майката ѝ, явно заразила се от дъщерята, почина миналата седмица от атипична пневмония. Сега в Анхой под карантина се намират 133 души. Диагноза ТОРС е поставена и на още една китайка, медицинска сестра, която е била в контакт с първата болна.

Сегашните взривове на опасната болест са най-сериозните в битката със заболяването, откакто миналата година бе оповестено, че то е под контрол, констатира днес СЗО.

Директорът на регионалното бюро на СЗО в Манила Шигеру Оми заяви в понделеник, че при последните случаи в Китай за първи път става дума за "лабораторно придобита инфекция от трето поколение", предаде Асошиейтед прес. Представителят на СЗО подчерта обаче, че засега няма нужда да се налага забрана върху пътуванията до района, тъй като не е имало голямо предаване на инфекцията и няма доказателства, че тя е излязла извън Китай. "Не смятаме, че положението представлява сериозна заплаха за здравето на обществото, но в същото време сме на мнение, че трябва да продължим да бъдем много внимателни, каза Шигеру Оми.

По данни на СЗО от ноември 2002 до юли 2003 г. атипичната пневмония е взела 774 жертви в 30 страни. Повече от 8000 души се бяха заразили с болестта, която нанесе големи щети на туристическата индустрия.

Споделяне

Още от Свят