Стотици спасители търсят оцелели и жертви след калния порой в Калифорния

Стотици спасители търсят оцелели и жертви след калния порой в Калифорния

Стотици спасители и доброволци продължават тягостната работа по издирване на оцелели и на тела в морето от кал и развалини, оставено от калния порой, който заля във вторник богаташкия крайбрежен район Монтесито недалече от Лос Анджелис в западния американски щат Калифорния, предаде Асошиейтед прес.

С опръскани с кал лица спасителите, дошли от целия щат, газят калната тиня, достигаща до колене, бъркат вътре с дълги пръти, търсейки жертви. Обучени кучета обхождат купчините развалини, останали от срутени домове по пътя на стихията.

Да сряда вечер броят на откритите тела достигна 17. Още толкова все още се смятат за изчезнали. 12 души са настанени в болница "Котидж" в Санта Барбара, а 4 от тях са в критично състояние, съобщи д-р Брет Уилсън, цитиран от АП.

Расте и броят на спасените, хванати в капан по домовете си повече от едно денонощие.
Около 9000 души населяват вилния район Монтесито северозападно от Лос Анджелис, където домове имат знаменитости като телевизионната звезда Опра Уинфри. Днес обаче от лукса и разкоша на именията, сгушени в красивите гори на крайбрежните хълмове, няма и помен.

 

Всичко е залято с море от кал, в което плуват останки от сгради, изпомачкани коли, дънери на дървета. Шерифът на община Санта Барбара - Бил Браун, сравни печалната гледка с бойно поле от Първата световна война. До тази сутрин 500-те спасители вече са обходили около 75 процента от пострадалия район, съобщиха властите.

Хората от Монтесито се смятаха за късметлии, че грандиозните пожари в района миналия месец са пощадили града им. Но се оказа, че именно тези пожари, унищожили горите по околните хълмове, са открили простора за връхлетялата във вторник кална стихия, защото тя не е срещнала никакви прегради по пътя си, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят