Страната отбеляза Деня на Ботев и на загиналите за свобода и независимост

В неделя с тържества в цялата страна бе отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В  12.00 ч. в продължение на две минути сирените в цялата страна оповестиха отдаването на всенародна почит.

Близо век и половина България е Ботев и Ботев е България, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на връх Околчица във Врачанския Балкан. Той участва във всенародното поклонение на върха, където и тази година се бяха събрали хиляди врачани, гости на града за "Ботеви дни-2013" от страната и чужбина.

Ако онези 28 години Ботев пътува от Калофер през Браила към Околчица , то оттук той тръгва безсмъртен, отбеляза в словото си Михаил Миков.

Край 28-метровия бял опълченски кръст на върха бяха и повече от 860 ботеви поклонници участвали в 67-ия Национален туристически поход "Козлодуй-Околчица", изминали почти 100-километровия път на легендарната чета от брега на Дунав до Врачанския балкан.

Митингът-поклонението на връх "Околчица" започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета. Молебен за България отслужиха Траянополският епископ Киприян и свещеници от Врачанска епархия, а Врачанският митрополит Калиник благослови множеството ботеви поклонници.

Десетилетия наред, година след година Втори юни побира в себе си най-дълбоки чувства на признателност и преклонение пред подвига на войводата Христо Ботев и неговите четници, герои и мъченици за свободата на поробеното Отечество, заяви в словото си кметът на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Николай Иванов. "Затова сме тук, при гордите върхове на Врачанския балкан - Околчица, Вола и при Йолковица, свеждаме чела на лобните места и минутата мълчание, изживяваме своето докосване до историята като Ботеви поклонници", допълни той.

Сред официалните гости на поклонението бяха евродепутатът Ивайло Калфин, народните представители Цветан Цветанов, Янаки Стоилов, Петя Аврамова, Тотю Младенов, Камен Костадинов и други, както и областният управител на Враца Пепа Владимирова, Врачанският митрополит Калиник, Атанас Катрафилов, правнук на Ботевия четник поп Сава Катрафилов, делегациите на побратимените с Враца градове и области от чужбина.

Присъства и лидерът на "Атака" Волен Сидеров заедно с парламентарната група на партията и свои симпатизанти.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?