Страните от ОПЕК+ увеличават производството на петрол от август

Увеличава се базовото ниво на производство за Русия и Саудитска Арабия

Страните от ОПЕК+ увеличават производството на петрол от август

Топ производителите на петрол се договориха за увеличаване на производството от август.

Страните от ОПЕК+ ще увеличат производството до пълно възстановяване, като оценят ситуацията през декември 2021 г., се казва в съобщението на ОПЕК. Следващата среща на страните от ОПЕК+ е насрочена за 1 септември, като държавите от формата ще продължат да се срещат ежемесечно, се казва в съобщението.

По-рано източник, участващ в преговорите, каза пред ТАСС, че министрите на страните от ОПЕК+ са се договорили на срещата в неделя да удължат споразумението до края на 2022 г., като основният параметър на сделката - базовото гранично ниво - ще се промени за някои страни.

Според него за Русия и Саудитска Арабия базовото ниво на производство ще бъде увеличено с 0.5 милиона барела на ден до 11.5 милиона барела. За ОАЕ тя ще бъде увеличена от 3.17 милиона м/д на 3.5 милиона б/д. Също така базовите нива на производство за Кувейт и Ирак се увеличават - със 150 000 барела на ден.

Граничното ниво е параметърът, от който се изчислява размерът на намалението, необходимо за всяка държава. Например, по-рано Ирак имаше базово ниво на производство от 4.653 милиона барела на ден, сега ще бъде 4.803 милиона барела на ден. Кувейт имаше 2.809 милиона барела на ден, сега - 2.959 милиона барела на ден. По този начин тези държави вече ще могат да произвеждат големи количества петрол съгласно споразумението.

Новото гранично ниво ще влезе в сила от май 2022 г.

Според източници на ТАСС разногласията между Саудитска Арабия и ОАЕ са изгладени.

ОАЕ не бяха доволни, че се предлага споразумение за намаляване на добива на петрол след април 2022 г. Министерството на енергетиката на ОАЕ смята, че основният предел, от който се изчисляват производствените квоти, не е от значение за тях и не отчита реалните производствени мощности. Саудитска Арабия отхвърли възможността за коригиране на този параметър индивидуално.

Поради разногласия относно основните гранични нива министрите не успяха да се споразумеят по по-належащ въпрос - нивата на производство на петрол от август до края на тази година. Първоначално всички членове на ОПЕК+ одобриха възстановяването на производството на петрол с 2 милиона барела на ден с плавни темпове до края на тази година, тъй като недостигът на пазара се увеличава. Но поради разногласия по първия въпрос гласуването за облекчаване на квотите се оказа невъзможно.

Споделяне

Още от Бизнес