Страните в карабахския конфликт пак се договориха за временно прекратяване на огъня

Министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Азербайджан и подкрепяните от Армения сепаратисти в Нагорни Карабах заявиха в петък, че са постигнали временно споразумение за прекратяване на огъня, което да позволи на враждуващите страни безопасно да потърсят телата на своите войници, убити при сблъсъците в региона, предаде Ройтерс.

Министерствата на отбраната на Азербайджан и Нагорни Карабах казаха, че са се договорили за спиране на бойните действия за период от пет часа по-късно през деня, за да може всяка от страните да потърси своите загинали. Прекратяването на огъня ще продължи от 15 до 20 ч. местно време.

Те заявиха, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Международният комитет на Червения кръст участват в съгласуването на споразумението.

Съобщението е странно, тъй като от няколко дни двете страни официално се намират в "прекратяване на огъня". През цялото време те обаче се обвиняват взаимно за неговото нарушаване.

Въоръжените сили на Армения са нарушили през последното денонощие 110 пъти прекратяването на огъня на различни направления на фронта с използване на 60-милиметрови миномети и тежки картечници, заяви например в петък министерството на отбраната на Азербайджан, цитирано от ТАСС.

От своя страна говорителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Оганесян съобщи, че азербайджанската армия през изминалата нощ е обстрелвала позиции и селища в североизточна и източна Армения със 122-милиметрови миномети и противотанкови гранатомети.

Руският премиер Дмитрий Медведев посети последователно столиците на Армения и Азербайджан. Той предложи на президента на Армения Серж Саркисян да обсъди предложенията на Русия за мерки по уреждане на карабахския конфликт, които биха могли да бъдат приети в най-скоро време. Двамата разговаряха в Ереван снощи. Медведев посочи, че не съществува алтернатива на мирните преговори и спокойните беседи при решаването на карабахския конфликт.

Установилото се в момента примирие ще бъде продължително и страните ще могат да продължат дискусиите за уреждане на конфликта на преговорната маса, заяви днес руският министър-председател на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку.

"Не крия, че сме силно развълнувани от тази ситуация. За нас отношенията с двете държави са от изключително значение", подчерта Медведев. Русия - "като участник в Минската група и като отговорна държава, постоянна членка на Съвета за сигурност", следва "подходите, формулирани на ниво ООН", заяви той. "Няма съмнение, че Русия ще прави за целта всичко, което зависи от нас", изтъкна Медведев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?