Страсбург одобри “общото небе” между САЩ и Европа

Европейският парламент одобри идеята за обединение на въздушното пространство на САЩ и страните-членки на Европейския съюз, съобщиха в сряда от Страсбург. Евродепутатите приеха резолюция, с която призоваха Съвета на министрите на транспорта да одобри проектоспоразумението за “открито небе” между ЕС и САЩ на 22 и 23 март.

Според евродепутатите, споразумението трябва внимателно да урежда всички аспекти на отварянето на двата пазара.

Бе подкрепена и идеята за “еднократна проверка за сигурност“, т.е. пътниците и багажите да се инспектират само в началото на пътуването, а не при всяко прекачване.

Според парламентаристите проектодокументът ще се отнася главно за сигурността на полетите и отделя много малко внимание на екологичните и социални аспекти от разрастването на въздушния транспорт. По тази причина от Страсбург препоръчват авиацията да се включи в европейската система за търговия с емисии. Според евродепутатите, трябва да се започнат преговори със САЩ на ранен етап, за да може в тази търговия да влезе и трансатлантическото въздушно движение.

ЕП одобри и разширяване на компетенциите на Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕАББ). Нейните инспектори ще могат да налагат глоби и наказателни плащания на въздушните оператори, ако преценят, че не прилагат правилно европейските стандарти.

Според членовете на ЕП, ЕАББ трябва да има право да контролира и лицензите на пилотите и да изисква от тях езикови умения.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?