Стратегическа военна игра предрича разцепването на Ирак на три

Стратегическа военна игра предрича разцепването на Ирак на три

Ако американските военни сили се изтеглят от Ирак в близко бъдеще, са възможни три сценария на развитие, пише във вторник “Вашингтон пост”. Шиитското мнозинство ще изтласка сунитите от етнически смесените райони на запад от провинция Анбар, в южен Ирак ще избухне гражданска война между шиитите, а кюрдският Север ще обяви суверенитет и ще поиска разполагане на американски контингент. В резултат Ирак ще се разцепи на три отделни нации.

Такива са изводите от наскоро проведените от Пентагона стратегически “военни игри” ръководени от полковника в оставка Гари Андерсън. “Наистина не смятам, че ще настъпи Апокалипсис”, казва Андерсън, който е служил в Ирак. Но по думите му “ще бъде ужасно”.

В защитата си за оставане на американските войски в Ирак президентът Джордж Буш обрисува много по-ужасяваща картина от последиците, според която Ал Каида или Иран, а може и двете, ще завладеят Ирак след “прибързаното оттегляне” на войските. Наскоро той заяви, че Ал Каида “ще успее да укрепне и ще натрупа повече пари, с които да преследва целите си” като атакува Америка. Опонентите на войната в конгреса обаче твърдят, че президентът преувеличава в твърденията си и, че нищо не може да е по-лошо от сегашната ситуация.

Постепенно вашингтонският дебат кога американските сили трябва да се оттеглят се центрира около въпроса какво ще стане, когато се оттеглят. Военните в САЩ, подтикнати от политическото бойно поле, тихомълком разиграват различни сценарии за намаляване на военното присъствие, военни игри и изучават историческите паралели.

Някои военни настояват, че независимо дали Ирак ще се разпадне на части или ще бъде подложен на външна инвазия след американското оттегляне по-нататъшното кръвопролитие е неизбежно. “Говори се.., че щом си тръгнем ще  избухне насилие, на фона на което сегашното нестабилно положение ще изглежда като църковен пикник”, казва офицер, служил в Ирак.

През последните две години са проведени няколко подобни учения, чиято основна задача е била изтегляне на американците от Ирак в съкратени срокове. Тези военни игри винаги са били съпроводени от предсказания за разделяне на Ирак на независими страни.

Тези дни долната камара на щатския конгрес прие законопроект, който предвижда до 1 април 2008 година американските войски да приключат изтеглянето си от Ирак. Президентът Джордж Буш обеща да наложи вето на този закон за пореден път.

Споделяне

Още от Свят