Стратегическа военна игра предрича разцепването на Ирак на три

Стратегическа военна игра предрича разцепването на Ирак на три

Ако американските военни сили се изтеглят от Ирак в близко бъдеще, са възможни три сценария на развитие, пише във вторник “Вашингтон пост”. Шиитското мнозинство ще изтласка сунитите от етнически смесените райони на запад от провинция Анбар, в южен Ирак ще избухне гражданска война между шиитите, а кюрдският Север ще обяви суверенитет и ще поиска разполагане на американски контингент. В резултат Ирак ще се разцепи на три отделни нации.

Такива са изводите от наскоро проведените от Пентагона стратегически “военни игри” ръководени от полковника в оставка Гари Андерсън. “Наистина не смятам, че ще настъпи Апокалипсис”, казва Андерсън, който е служил в Ирак. Но по думите му “ще бъде ужасно”.

В защитата си за оставане на американските войски в Ирак президентът Джордж Буш обрисува много по-ужасяваща картина от последиците, според която Ал Каида или Иран, а може и двете, ще завладеят Ирак след “прибързаното оттегляне” на войските. Наскоро той заяви, че Ал Каида “ще успее да укрепне и ще натрупа повече пари, с които да преследва целите си” като атакува Америка. Опонентите на войната в конгреса обаче твърдят, че президентът преувеличава в твърденията си и, че нищо не може да е по-лошо от сегашната ситуация.

Постепенно вашингтонският дебат кога американските сили трябва да се оттеглят се центрира около въпроса какво ще стане, когато се оттеглят. Военните в САЩ, подтикнати от политическото бойно поле, тихомълком разиграват различни сценарии за намаляване на военното присъствие, военни игри и изучават историческите паралели.

Някои военни настояват, че независимо дали Ирак ще се разпадне на части или ще бъде подложен на външна инвазия след американското оттегляне по-нататъшното кръвопролитие е неизбежно. “Говори се.., че щом си тръгнем ще  избухне насилие, на фона на което сегашното нестабилно положение ще изглежда като църковен пикник”, казва офицер, служил в Ирак.

През последните две години са проведени няколко подобни учения, чиято основна задача е била изтегляне на американците от Ирак в съкратени срокове. Тези военни игри винаги са били съпроводени от предсказания за разделяне на Ирак на независими страни.

Тези дни долната камара на щатския конгрес прие законопроект, който предвижда до 1 април 2008 година американските войски да приключат изтеглянето си от Ирак. Президентът Джордж Буш обеща да наложи вето на този закон за пореден път.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?