Стрелба и пълна бойна готовност по границата между Севера и Юга на Корея

Евакуация на населението в Южна Корея в райна на престрелката

Стрелба и пълна бойна готовност по границата между Севера и Юга на Корея

Северна Корея откри в четвъртък артилерийски огън в западната част на демилитаризираната зона. Мишена на обстрела, както се предполага, са разположените там високоговорители, използвани от Сеул за пропагандна кампания срещу Пхенян.

Малко по-късно Южна Корея отвърна с изстрелване на около 20 снаряда срещу северната си съседка.

Не се съобщава за пострадали или за щети, но южнокорейските власти наредиха евакуация на населението от този район.

Армията на Южна Корея е приведена в най-висока степен на бойна готовност. Армейски части на Северна Корея също са били приведени в пълна бойна готовност по протежение на демилитаризираната зона, каза източник от военното министерство в Сеул.

Националният съвет по сигурността в Сеул в момента провежда извънредно заседание.

По-късно Северна Корея предупреди, че ще започне военни действия, ако Сеул продължи да води пропагандна кампания с високоговорители, разположени в демилитаризираната зона и постави 48-часов ултиматум за спиране на излъчването от високоговорителите, съобщи Ройтерс.

Според агенцията висши икономически и финансови представители на Южна Корея ще се срещнат утре, за да обсъдят какво влияние върху икономиката и пазарите ще окаже днешната размяна на огън през границата със Северна Корея. Източник от южнокорейското министерство на финансите каза, че на срещата ще присъстват заместник-ръководителите на министерството на финансите, централната банка и две надзорни финансови агенции.

Двете Кореи се намират формално в състояние на война от 1953 година. След края на Корейската война те не подписват мирен договор.

Западната морска граница между двете враждуващи държави е източник на напрежение от десетилетия. Подобни погранични престрелки се случваха на няколко пъти в последните години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?