Стрелецът, ранил трима в джамия в Цюрих, е швейцарец от ганайски произход

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мъжът, открил стрелба в ислямски молитвен дом в швейцарския град Цюрих снощи, е 24-годишен швейцарец от ганайски произход, вероятно последовател на окултизма, който след нападението се е самоубил, съобщи във вторник полицията, цитирана от Франс прес.

На пресконференция следователите съобщиха, че нападателят - известен на полицейските служби - е убил с нож на площадка за игра в Цюрих в неделя 24-годишен мъж, когото е познавал. Минувач попаднал на мъртвия младеж, който бил намушкан на няколко места. Според полицията преди убийството двамата са се скарали, посочва ДПА.

Мотивите на убиеца за момента не са ясни. В дома му бяха открити ножове и символи, които говорят, че той се е интересувал от окултизъм, каза началничката на полицията в кантон Цюрих.

Според разследващите нищо не подсказва случилото се да е свързано с тероризъм или с крайната десница. Не се знае също дали убиецът е имал психически проблеми.

Следователите смятат, че мъжът е живеел сам. Той работел в магазин, но в петък напуснал работа.

Снощи нападателят, облечен целия в черно и с шапка, нахлул в молитвен дом близо до централната гара в Цюрих и открил стрелба, при което ранил трима мъже на 30, 35 и 56 години. Самоличността на пострадалите засега е неизвестна.

Тримата ранени са били оперирани и животът им е вън от опасност, казаха от полицията.

Според Ройтерс, която цитира кантоналните власти, стрелецът бил намерен мъртъв на около 300 метра от местопрестъплението.

Още от Европа