Строежът на “Белене” тръгва с пари от БНП-Париба

Строежът на “Белене” тръгва с пари от БНП-Париба

До края на седмицата се очаква НЕК да подпише договор с банката БНП-Париба за кредитиране на дейностите по реализацията на строежа на АЕЦ “Белене” през първата година на изпълнението на проекта, съобщиха от пресцентъра на държавната електрическа компания инвеститор в бъдещата ядрена мощност.

Френската банка е спечелила първия конкурс за осигуряването на мостово финансиране на проекта в размер на 250 млн. евро. В момента се уточняват параметрите на контракта и условията за отпускане на заема.

В конкурса участваха 11 банки, но имената им продължават да не се обявяват.

Отпускането на средствата трябва да обезпечи старта на проекта,за който е сключен предварителен договор с руската компания изпълнител на строежа “Атомстройекспорт”. Очакваше се основният контракт да се парафира през юли, но най-вероятно това ще се отложи за края на годината.

Освен тази процедура за заем по проекта за строеж на АЕЦ “Белене”, НЕК движи и търг за дяловото участие от 49 процента в бъдещата компания инвеститор в проекта и оператор на мощността. България пък е подала документи за финансиране от “Евратом” в размер на 300 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?