Строежът на обходите на Поморие и Ахелой започва най-рано през 2017 г.

По сегашния път на Ахелой често се образуват опашки от коли

Строителството на обходните пътища на Поморие и Ахелой може да започне най-рано през 2017 г. и то при наличие на финансиране. Драстично поскъпва строителството на пътя между тях, като 10.5 километра се очаква да струват около 24 млн. лв. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в Несебър, където участва в осмата национална конференция по пътищата.

В момента текат тръжните процедури за избор на изпълнители на двата обхода, докато за пътя предстои пускането на нова, каза Лиляна Павлова.

За обходния път на Поморие изпълнителят трябва да е ясен до края на ноември. Офертите на участниците вече са разгледани. Малко по-назад е процедурата за избор на строител на обхода на Ахелой, допълни Павлова.

Междувременно трябва да бъдат разгледани парцеларните планове, които да бъдат одобрени от експертен съвет и след това внесени за одобрение от Министерския съвет. После ще започне отчуждаването на имотите, като ще се разчита на местната власт за съдействие, каза регионалният министър.

Заради получени оферти над максимално определения бюджет, тръжната процедура за избор на строител на пътя между Ахелой и Поморие е прекратена, каза министър Павлова.

Тя допълни, че междувременно е излязъл докладът по оценка на въздействие върху околната среда на проекта, в който са заложени сериозни допълнителни мерки по отношение изграждането на пътя. Сега той се допроектира, като трябва да бъде повдигнат с около 1 м и да бъдат предвидени допълнителни съоръжения и дейности с цел опазване на околната среда и животинските видове. Това ще увеличи индикативната цена на проекта и тя ще достигне 24 млн. лв., каза Павлова.

След окончателното завършване на допълнителното проектиране ще бъде обявена нова тръжна процедура за избор на изпълнител, заяви регионалният министър.

За изграждането на отсечката ще се разчита на целево финансиране от националния бюджет, каза още тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?