Строежът на турската АЕЦ "Аккую" започва напролет

Строежът на инфраструктурата за атомната електроцентрала "Аккую", която ще бъде изградена в Турция по проект на руската "Атомстройекспорт", ще започне през пролетта на 2015 г., съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от руското издание "Ведомости" в понеделник.

"Ние планираме да започнем изкопните работи за строителството на АЕЦ "Аккую" през март или април", каза Йълдъз на среща с турски студенти, заминаващи на обучение в Русия за бъдещата работа на атомната централа.

По думите на министъра през ноември се очаква положителното становище за оценката за въздействие върху околната среда на проекта, след което той да получи лиценз за строежа. В момента докладът за оценката за въздействие върху околната среда на АЕЦ "Аккую" се разглежда от турското Министерство на околната среда

Йълдъз допусна възможността за удължаване на подготвителни процес на проекта над планираното, но като цяло строежът на ядрената централа и производството на ток от нея ще започне без закъснение.

Министърът припомни, че строежът на централата в турската провинция Мерсин на крайбрежието на Средиземно море ще струва 22 млрд. долара. Очаква се АЕЦ "Аккую" да влезе в експлоатация през 2020 г, но пълната мощност на четирите ѝ реактора ще бъде достигната три години по-късно за 100-годишнината на Турската република.

Планира се централата да произвежда 35 трилиона киловатчаса годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?