Строители блокираха пътя към база "Ново село"

Малко преди 8 ч. в сряда строители са блокирали главния подход към обекта на изграждащата се българо-американска база на полигон "Ново село" край котленското село Мокрен, съобщи БТА, като се позова на Дечо Николов от сливенската фирма "Дан 92", говорител на протестиращите.

Те те твърдят, че не са им изплатени 3.8 млн. лева за извършена от тях работа на обекта през октомври, ноември и декември 2009 година. Протестиращите са уведомили кмета на община Котел, че от днес предприемат по-радикален протест.

Сред протестиращите са строители от 21 фирми от Югоизточна България, наети като подизпълнители от консорциума - германската фирма "Билфингер Бергер" и "Доломит М" ООД в Бургас. Заради разногласия от 5 януари договорът между фирмите от консорциума е прекъснат.

Пътят Петолъчката - Котел е свободен за движение. Протестиращите не допускат техника и хора до обекта, на който все пак се работи, тъй като част от работниците са влезли по-рано или са избрали обходен маршрут.

Преди седмица на паркинг на пътния възел "Петолъчката" на десетина километра от базата, фирмите организираха мирен протест, на който обявиха своите искания -  изплащане на задълженията, Американският инженерен корпус, като възложител да осъществи контрол по проектирането и изпълнението на договора за изграждане на обекта, временно да бъде спряно издаването на всички строителни книжа, МО и МРРБ да извършат проверка на свършеното до края на миналата година.

Споделяне

Още от България